pacemaker takılması / Kalp pili takılması - pediatriccardiology - Doç. Dr. Abdullah Özyurt

Pacemaker Takılması

pacemaker takılması

Kalp pili takılması

Kaç yaşından itibaren çocukalra kalp pili takılabilir?

Yenidoğan bebeklikten itibaren çocuklara kalp pili takılabilir. Pilin fonksiyonu ve çalışma prensibi açısından 1 yaşındaki bir bebeğe takılan pille 50 yaşındaki bir yetişkine takılan pil arasında bir fark yoktur ancak pilin programlanması ve hızının yaşa göre ayarlanması gibi farklılıklar vardır. 

Kalp pili takılan çocuklar normal büyüyebilir mi?

Piller, çocuğun göğsünde köprücük kemiğinin yaklaşık santimetre aşağısına takılmaktadır. Bu bölgeye küçük bir kesi yapılarak cilt altında küçük bir cep oluşturulur ve kalp pili buraya yerleştirilir. Daha sonra cep dikilerek kapatılır. Küçük çocuklarda veya erhenlik dönemindeki çocukların gelişiminde bir sorun oluşturmaz. Pil takılmadan önce altta yatan kalp sorunları nedeniyle bayılma, erken yorulma, gelişme geriliği yaşayan çocukların, pil takıldıktan sonra şikayetlerinin ortadan kalktığı, daha hızlı büyüyerek yaşıtlarını kısa sürede yakaladıkları gözlenmiştir.

Kalp pilleri radyasyon yaymaz!

Çocukların, kalp pili olan öğrencinin pilinden olumsuz etkilenmeyeceği ve pilin herhangi bir radyasyon yaymayacağı da onlara uygun bir dile anlatmalıdır. Kalbinde pil olan bir çocuğun herhangi bir sorun yokmuş gibi sağlıklı bir şekilde oynaması ve eğlenmesi sağlanabilir. Böylece çocuk, arkadaşları arasında dışlanmaz. Eğer öğretmen sağlıklı bir bilgilendirme yapmazsa, o zaman çocuğun arkadaş ortamından uzaklaşması ve dışlanması gündeme gelebilir. Çocuklar masum da olsa, kalp pili düşüncesi onları korkutabilir. 'Hastalıklı', 'ondan uzak duralım', 'Buna dokunma, kırılır, kalbi durur, pili var' gibi alay edici cümleler ile arkadaşlarını incitebilir.

Öğretmen kalp pili olan öğrencinin dışlanmasını önlemelidir

Öğretmenler, kalbinde pille yaşayan öğrencileri bulunduğunda, onun arkadaşları arasında dışlanmaması ve okul hayatının sağlıklı bir biçimde devam etmesi için çok dikkatli olmalıdır. Öğrencisinin kalp pili olduğunu ve bu pilin arkadaşları ile olan ilişkisini olumsuz etkilemeyeceğini, onlara çok iyi anlatmalıdır. Doktorla iletişim halinde olmalıları, doktorun verdiğini bilgileri çocuğun arkadaşları ile paylaşmaları önemlidir. Bu sayede kalbinde pil olan öğrencinin koruma altına alınmasına gerek olmadan da hayatını sürdürebileceği hissettirilmelidir.

Çocuklar kalp pilinden nasıl etkilenir?

Çocuklar, yetişkinlere göre daha hassastır. Çevrelerindeki arkadaşlarının tepkilerinden korkarlar. Ancak yine de onların bu durumu bilmesi, her iki taraf için de çok önemlidir. Genellikle iki tip çocuk davranışı ortaya çıkar. İlköğretim çağındaki çocuklar, bunu çevrelerinden gizleme gereği duymazlar. Arkadaşlarına rahatlıkla bir pille yaşadıklarını söylerler. Ancak çocukların yaşı büyüyüp de lise ve üniversite çağına geldiklerinde bunu arkadaş ortamlarından gizleme gereği duyarlar. 

Ani darbeler, düşmeler kalp piline zarar verir mi?

Ani darbeler kalp piline büyük zarar veremez. Bunun yanında yumruk, tekme, üzerine düşme gibi durumlar, pillerin çalışmasını olumsuz etkilemez. Travmalarda ise durum farklıdır. Çok büyük trafik kazaları sonucu kalp pilinin takılı olduğu bölgenin zarar görerek yırtılması sonucu piller dışarı çıkabilir ve görünür hale gelebilir. Bu durum, öncelikle enfeksiyon açısından fazlasıyla risklidir. Böyle durumlarda kalp pilleri yerinden çıkarılarak tekrar bir operasyonla hastaya takılabilir. Kapalı travmalar ise genellikle kalp piline zarar vermez.

Kalp pilinin çocuklardaki kontrolü zor mu?

Kalp pillerini programlayan özel cihazlar bulunmaktadır. Bunlar, bilgisayar destekli cihazlardır ve özel bir kolu vardır. Bu kol, kalp pilinin üzerine konulduğunda ve cihaz dışarıdan çalıştırıldığında, pilin bütün özellikleri bilgisayar ortamına dökülür. Çalışması ile ilgili tüm ayrıntılar ve ne kadar ömrü kaldığı, bugüne kadar nasıl çalıştığına dair tüm bilgiler alınır. Bu özelliklerine göre de yeniden programlanır. Hastanın ihtiyacına göre programlar değiştirilebilir.

Kaç çeşit kalp pili vardır?

Çocuklarda daha sıklıkla kullaanılan 2 kalp pili vardır. Biri sadece ritm üretmek amacıyla kullanılan pacemaker (kalppili) diğeri hem pil özelliği hem de ölümcül taşikardilerde eleketrik şoku verme özelliği olan ICD (implante edilebilen kardiyoverter defibrilatör). 

Kalıcı pillerin ömrü ne kadardır, ne sıklıkta değiştirilir?

Kalp pilleri beklenmedik bir şekilde bitmez ve birdenbire çalışması durmaz. Kalbin pile olan ihtiyacına göre bataryanın ömrü yaklaşık (ortalama yıl) yıldır. Kalp pilleri bir batarya ile çalışmaktadır. Bu sebeple bir süre sonra bataryanın, yani cildin altına yerletirilen akü kısmının değiştirilmesi gerekir. Değişim, dasha önce kalbin içine yerleştirilmiş elektrot denilen teller yerinde bırakıldığı için yerleştirmeden daha kolay ve hızlıdır. Değiştirme zamanı geldiğinde eskinin üzerine yeni bir kesi yapılarak eski kalp pili çıkarılır. Sonrasında tellerin de değiştirilmesi gerekip gerekmediğini tespit etmek için tel bağlantısı ayrılır ve teller kontrol edilir. Teller yeni kalp piline bağlanır ve kalp pilinin işlevi test edilir. Sonra yeni kalp pili takılır ve kesi kapatılarak kalp pili programlanır.

Kalp pili takıldıktan sonra nelere dikkat edilmelidir?

Kalp pilinin takıldığı bölgedeki kol hareketlerinde işlem sonrası ilk ay bazı kısıtlamalar istenir. ay sonrasında bu kısıtlamalara gerek yoktur. Kalp pili takılmış olan taraftaki kol, 90 dereceden fazla yana açılmamalıdır. İlk gün boyunca kalp pili takılan taraftaki kol tespitlenmeli ve hareket etmesi önlenmelidir. Kalp pili takılmış olan taraftaki kol ile ağırlık taşınmamalıdır. Diğer kolun kullanımda kısıtlamaya gerek yoktur. Eğer kalp pili karın bölgesine takılmış ise kol kısıtlaması önerilmez. İlk 2 ay kalp pili takılmış olan tarafın üzerine yatılmamalıdır ve basınç uygulanmamalıdır. Kalp pilinin bulunduğu bölge, düşme ve çarpmalardan korunmalıdır. İlk haftalar emniyet kemerini kullanırken kalp pili üzerine küçük bir havlu yerleştirdikten sonra kemer takılmalıdır. Uçağa binmekte ve seyahat etmekte bir sakınca yoktur.

Kalp pili takılan hastalara neler önerilmez?

  1. Fizik tedavi, radyoterapi ve cerrahi girişimlerde kullanılan bazı aletlerin kalp pili üzerinde olumsuz etki yapma ihtimali olduğu için, bu yöndeki tedavilerde kalp pili firmasına danışılmalıdır. 
  2. MR: Eğer kalp pili ve kabloları MR uyumlu değilse önerilmemektedir. Hastanın tıbbi durumu MR gerektiriyor ise hekim ve kalp pili firması ile iletişime geçilmelidir.
  3. Vücut yağını ölçen elektrikli tartı (TANİTA) önerilmez.
  • Baz istasyonları, polis radarı, silah dedektör alanları, yüksek gerilim hatları, büyük jeneratör ve enerji santralleri kalp pili fonksiyonlarını etkiler. Bu etkilere maruz kalınırsa kalp pili firması ve hekim ile görüşülerek, hastanın kalp pili kontrolü yapılmalıdır.
  • Mıknatıs kalp pili fonksiyonlarını bozabilir. Kalp pilinin çalışmamasına ya da yanlış şok vermesine yol açar. Mıknatıstan, mıknatıslı eşyalardan ve müzik sistemi hoparlörlerinde kullanılan büyük mıknatıslardan da hastanın uzak durması gerekir.
  • Büyük televizyon ve radyo yayın kuleleri ve volt’tan daha fazla enerji taşıyan enerji hatları ile hasta arasında 7,5 metre mesafe bırakılmalıdır.
  • Mikrodalga fırınlara yaklaşmak önerilmez.
  • Cep telefonu, Saç kurutma makinesi, elektrikli traş makinesi, elektrik süpürgesi motoru, dikiş-overlok makinesi motoru ve elektrikli diş fırçasının şarj tabanı kalp pilinden 15 cm uzakta tutulmaldır. 

 

Sağlık Rehberi

Kalp bir çok organdan farklı olarak elektriksel uyarı oluşturma ve iletme özelliğine sahip bir organdır ve kaba bir tabirle kendine has bir elektrik şebekesi vardır. Kalbin bu elektrik sistemi; nabzımızın yaşa göre değişmekle birlikte istirahat halinde 60 atım/dakika arası olmasını efor sarf ettiğimizde veya heyecanlandığımızda hızlanmasını sağlamaktadır. Kalbimizin elektrik sistemindeki uyarı çıkaran odağın (sinüs nodu) uyarı çıkarmakta sorun yaşaması ve/veya uyarının kalp içindeki özelleşmiş ileti sistemindeki iletiminde problem yaşanması nabzımızda çok yavaşlamaya neden olarak sağlığımızı bozabilmektedir. Bu ve benzeri kalp ileti sistemi problemlerinin tedavisinde kalp pilleri kullanılmaktadır.

Kalp elektrik sistemi ile ilgili hastalıklar her zaman nabızda aşırı yavaşlamaya neden olmayıp bazen de nabızda aşırı hızlanmalara neden olabilmektedir. Kalbin karıncığı (ventrikül) kökenli aşırı hızlanmaya neden olan ritim bozuklukları (Ventriküler taşikardi, ventriküler flattter ve ventriküler fibrilasyon) hayati risk oluşturabilmektedir. Bu tip ritim bozukluğu olan veya bu tip ritim bozukluğu için yüksek risk taşıyan durumlara sahip olan kişilerin tedavisinde ise özelleşmiş bir tür kalp cihazları olan "implante edilebilen kardiyoverter-defibrilatörler (ICD)" kullanılmaktadır. Bu tip cihazlar kalpte hayati risk oluşturabilecek bir ritim bozukluğu meydana geldiğinde özel manevralarla veya şok tedavisi ile ritmi düzeltebilmekte ve hayat kurtarabilmektedir. 

Kalp pili nedir? Farklı tipleri var mı?

Tüm kalp pilleri temel olarak 2 kısımdan oluşur, bunlar jenaratör ve elektroddur (lead). Pilin özelliğine göre 1 veya daha fazla elektrod takmak gerekebilir.

Jenaratör: Enerji üreten bir pil ve pilin çalışmasını düzenleyen bir devre ve elektrodların bağlantı bölgesinin kapalı bir kutu içinde birleştirildiği bir cihazdır.

Elektrod: Kalp pili ile kalp arasındaki etkileşimi sağlayan bir kablodur.

Kalp pillerini temel olarak 4 farklı grupta toplayabiliriz.

1. Geçici kalp pilleri: Kalp ritmindeki geçici yavaşlamaların veya elektriksel sistem sorunlarının tedavisinde veya kalıcı kalp pili takılmasını gerektiren acil durumların kalıcı pil takılıncaya kadarki ara dönemde tedavisinde kullanılan cihazlardır. 

2. Kalıcı kalp pilleri: Kalp ritmindeki kalıcı uyarı çıkartma ve iletme problemlerinin tedavisinde kullanılan bir veya 2 elektrodlu alabilen cihazlardır. Yaklaşık olarak elektrod kalınlıkları mm olup uzunlukları cm arası değişmektedir. Kalp pili cihaz büyüklükleri marka ve modele göre değişmekle birlikte yaklaşık x cm boyutlarında ve gr arası değişmektedir.

3. İmplante edilebilen kardiyoverter-defibrilatörler (ICD): Normal kalıcı kalp pillerinin özelliklerine ilave olarak hayati risk oluşturabilen ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılan özel manevralar ve şok tedavisi verebilme özelliklerine sahip cihazlardır. ICD cihaz büyüklükleri marka ve modele göre değişmekle birlikte yaklaşık cc ve gr arası değişmektedir.

4. Kalp yetmezliği tedavisi amacıyla kullanılan kalp pilleri veya ICD'ler: Kalp yetmezliği olan, kalp fonksiyonları azalmış ve kalbin ileti sistemi ile ilgili bazı problemleri olan hastaların tedavisinde kullanılan cihazlardır. Özel durumlar dışında 3 elektrodludurlar.

Kalp pili nasıl takılır?

Geçici kalp pilleri takılması işlemi: Steril koşullar (Mikroplardan arındırılmış, özel örtü ve temizleme solüsyonları kullanılarak) altında skopik görüntüleme (Bir çeşit sürekli görüntü almaya ve pil elektrodunun ilerlemesini izlemeye izin veren röntgen cihazı yardımı ile elde edilen görüntüleme) yardımıyla büyük bir toplar damar aracılığıyla kalbin içine bir elektrod yerleştirilmesi ve bu elektrodun jenaratöre bağlanarak hastaya uygun ayarların yapılması işlemidir. Sıklıkla kasık bölgesindeki bir toplar damar olan femoral ven, omuz bölgesinde yer alan bir toplar damar olan subklavyen ven ve boyun bölgesinde yer alan bir toplar damar olan juguler ven aracılığıyla takılır.

Kalıcı kalp pilleri takılması işlemi: Kalıcı kalp pilleri ve ICD'lerin takılması benzer olup kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan kalp pillerinin takılması ilave özel uygulamalar gerekmektedir. Kalp pilleri skopik görüntüleme olanaklarının  bulunduğu sterilizasyon koşullarının sağlandığı özelleşmiş alanlarda (kateter laboratuvarı, ameliyathane gibi) sıklıkla lokal anestezi altında (hasta bayıltılmadan operasyon bölgesi uyuşturularak) takılır. Hastanın kalp pili takılacak vücut bölgesi olan göğüs duvarının köprücük kemiğinin cm altında omuza doğru olan bölgesi özel solüsyonlarla temizlendikten ve örtüldükten sonra yaklaşık 3 cm uzunluğundaki bir kesi yapılıp bu bölgeye kalp pili jenaratörü yerleştirilir. Elektrod veya elektrodlar koldan gelip kalbe giden toplar damar olan subklavyen vene bir iğne aracılığıyla girilerek bu ven aracılığı ile kalbin ilgili odacığı veya odacıklarına yerleştirilir ve daha sonra elektrod jenaratöre bağlanır ve dokular kapatılarak kalp pili takılması işlemi sonlandırılır.

Kalp pili yerleştirme işleminin riskleri nelerdir?

Kalp pili takılması işleminin hayati riski çok düşüktür. Kalp pili takılması işlemi sırasında ve erken dönemde % sıklığında bazı problemler yaşanabilir. Sık görülen problemler aşağıda sıralanmıştır.

  • Pil takılma yeri etrafında morluk veya kesi yerinde hafif sızıntı şeklinde kanama
  • Kalp zarı ile kalp arasına kan birikmesi
  • Damar yaralanmaları
  • Akciğer ile akciğer zarı arasında hava birikmesi
  • Pil elektrodunun takıldığı yerden çıkması
  • Pil veya elektrodda fonksiyon bozukluğu
  • Enfeksiyon
  • Damarda veya kalpte pıhtı oluşumu

Kalp pili takılması sonrası erken dönemde yapılması ve dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir?

Pilin takıldığı bölgedeki yara iyileşmesi ilk günde büyük oranda tamamlanır ancak tam iyileşme için sıklıkla ay bir süre gereklidir. Operasyonu yapan hekimin önerisine göre günlük pansuman veya sadece ilk gün pansuman yapılabilir. Pansuman yapılırken dikiş bölgesinin antiseptik bir solüsyonla silinmesi ve sonrada steril bezle kapatılması yeterlidir. Dikişler gün sonra alınır. Dikişler alınıncaya kadar dikiş bölgesi ıslatılmamak kaydıyla, dikişler alındıktan sonrada pil bölgesi sadece elle sabunla yıkanarak banyo yapılabilir.

Kalp pilinin takıldığı bölgedeki kol hareketlerinde takılma işlemi sonrası ilk ayda bazı kısıtlanmalar istenir ve bu kısıtlanmalara 2 aydan sonrasında gerek yoktur.

  • Pil takılmış olan taraftaki kol 90 dereceden fazla yana açılmamalı
  • Pil takılmış olan taraftaki kol ile ağırlık taşınmamalı
  • Pil takılmış olan tarafın üzerine yatılmamalıdır.
  • Diğer kol kullanımlarla ilgili herhangi bir kısıtlanmaya gidilmesine genellikle gerek yoktur.

Kalp pili olan hasta ne zaman kontrole gitmeli veya hangi durumlarda doktoruna başvurmalıdır?

Rutin takip protokolü: Kalp pili olan hastaların rutin takip sıklığı pilin takılma zamanı, pilin özelliği ve hastadan hastaya değişmektedir. Genellikle ilk takılma sonrası ayda ilk kontrol yapılır. Sonraki takipler sıklıkla 6 ayda bir olup hasta ve pilin özelliğine göre de ay arası da değişebilir. Pil ömrünün azaldığı dönemlerde takip sıklığı arttırılır ve ayda bir yapılabilir.

Hangi durumlarda hasta hemen doktoruna veya sağlık merkezine başvurmalıdır?

  • Doktorunun önerdiği düzenli takip zamanlarında
  • Kalp pili takılan bölge üzerinde kızarıklık, ısı artışı, akıntı olması veya pil jenaratörünün cilt üzerinde görünür hale gelmesi durumunda
  • Hastada kaynağı açıklanamayan enfeksiyon bulguları (Ateş, üşüme tireme, kilo kaybı, gece terlemeleri, vs)
  • Pil takılması öncesi şikayetlerin aynı şekilde tekrarlaması
  • Pil takılması sonrası ciddi nefes darlığı, bacaklarda şişlik ve göğüs ağrısı olması
  • Pil takılmış olan taraftaki kolda veya yüzde şişlik olması
  • Bayılma olması
  • Uzun süren veya aralıklı olarak belli vücut pozisyonlarında (Sola yatınca gibi) gelen hıçkırık olması

Kalp pili olan hastalar nelere dikkat etmelidir?

Kalp pilleri teorik olar tüm elektronik cihazlarla potansiyel etkileşme riski taşır ancak bunlar sıklıkla  önemsiz etkileşimlerdir ve ciddi kısıtlamalar gerektirmez.

                  Cep telefonu kullanabilir mi?Cep telefonlarının kalp pilinden 15 cm uzakta taşındığı ve kullanıldığı durumlarda etkileşim riskinin çok düşük olduğu bildirilmektedir. Ancak yine de kalp pili olan hastaların cep telefonlarını uzun konuşmalar için kullanmamaları ve pilden mümkün olduğu kadar uzakta taşımaları önerilmektedir

                  Cep telefonu baz istasyonları bir sıkıntı oluşturur mu? Kalp pili olan hastanın yaşadığı yerle cep telefonu arasında 15 metre ve üzeri mesafe olmasının olası etkileşme riskini belirgin azalttığı söylenmektedir. Yolda yürürken veya araçla seyahat ederken baz istasyonuna daha yakın mesafeden geçmenin belirgin bir risk artışına neden olduğuna dair bir bilgi de yoktur.

                  Araba kullanabilir mi?Pil takılma işlemi sonrası ilk 15 günde araba kullanımından kaçınılmalıdır. Sonrasında pil cebiyle ilgili hastanın bir şikayeti yoksa araba kullanmasında sakınca yoktur. Şok veren cihazlar olan ICD’lerin takılmış olduğu hastalarda cihaz tarafından bir şok tedavisi uygulanmışsa 15 gün süre ile araba kullanmaktan kaçınılması iyi olacaktır.

                  Metal detektörleri veya X-Ray tarama cihazları kalp pilini etkiler mi?Elle kontrol amaçlı kullanılan metal detektörleri kalp pilinin bulunduğu alana 15 cm'den daha fazlar yaklaştırıldığı zaman ve bugün için havaalanları, alışveriş merkezleri, güvenlik birimleri gibi bir çok yerde kullanılan X-Ray tarama cihazlarından geçildiği zaman kalp pili programında değişiklikler olabilmektedir. Yeni jenerasyon pillerde bu durum çok nadir olsa da hastaların X-Ray cihazından geçmemesi ve pillerinin bulunduğu bölgenin metal detektörü ile taranmamamsı önerilmektedir

                  Mağaza girişlerindeki hırsızlık alarmları ve ev bina güvenlik detektörlerikalp pilini etkiler mi? Teorik olarak olmakla birlikte pratikte bu cihazlarla belirgin bir etkileşme riski bulunmamaktadır.

Uçağa binebilir mi? Uçağa binmekte ve seyahat etmekte bir sakınca yoktur.

                  Elektronik cihazlardan etkilenir mi? Mikrodalga fırınlar, saç kurutma makineleri, elektrikli tıraş makineleri elektrikli diş fırçaları, elektrikli ocak ve fırınlar, prizler, kablosuz internet bağlantıları, bilgisayarlar, bulaşık-çamaşır makineleri gibi cihazlarla etkileşim riski değerlendirildiğinde teorik olarak olmakla birlikte pratikte bu cihazlarla belirgin bir etkileşme riski bulunmamaktadır.

                  Tıbbi tetkikler yapılabilir mi?Kalp pili olan hastaların özel bu amaçla takılmış koruma özellikleri olan piller dışında Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI/MRG) cihazları ile tetkik edilmeleri, bu cihazların yarattığı yüksek manyetik alan nedeni ile ciddi riskler oluşturmaktadır, bu nedenle kesinlikle kaçınılmalıdır. Diğer tıbbı görüntüleme tetkiklerinden Röntgen çekimi, ultrasonografi ve Doppler incelemeleri, mamografi, kan tetkikleri, sintigrafi, anjiyografi ve vb. tetkiklerin yapılmasında bir sakınca yoktur.

                  Ameliyat olabilir mi? Elektro-koter kullanımını gerektiren cerrahi işlemler öncesi sıklıkla kalp pili ayarlarının değiştirilmesi gerekir ve bu ayarlamalar yapıldığı takdirde hastalara her türlü ameliyat altta yatan kalp hastalığı engel teşkil etmediği sürece yapılabilir.

                  Çocuk doğurabilir mi?Hastaların gebe kalmasında, çocuk doğurmasında altta yatan kalp hastalığı engel teşkil etmediği sürece kalp pilleri bir sorun oluşturmaz.

Kalp pili ayarları değiştirilebilir mi? Kalp pili ayarları programlayıcı dediğimiz bir cihaz yardımı ile istenildiği şekilde değiştirilebilir. Bu işlem için hastanın kalp pilinin olduğu bölge üzerine bir pille iletişim kuran alet konulurak kontrol ve ayarlamalar yapılır. Hastaya herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek yoktur.

Kalp pili biter mi? Ömrü ne kadardır? Bittiği nasıl anlaşılır? Değiştirilebilir mi? Kalp pillerinin hastanın ihtiyacına ve pilin özelliğine göre değişmekle birlikte ortalama yıl (genellikle yıl arası) bir ömrü vardır. Düzenli takip edilen hastalarda kalp pili ömrü azaldığı dönemde uyarı verir ve piller bitmeden elektrodları yerinde bırakılarak basit bir operasyonla sadece jenaratör değiştirilmek üzere değiştirilir.

  Kalp pilleri ve diğer takılabilir kalp cihazları Başkent Üniversitesi Hastanelerinde başta Ankara merkezimiz olmak üzere ritim bozuklukları tedavisi amacıyla kullanılmakta ve bu cihazların takılmış olduğu hastalar merkezlerimizde düzenli olarak takip edilmektedir.

* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Kalıcı Kalp Pili Takılması (Pacemaker implantasyonu)

Kalbimizin tıpkı bir şehrin elektrik şebekesine benzer bir sistemi olduğunu biliyor muydunuz? Gerçekte de sağ kulakçıkta yer alan ana merkezden (sinüs düğümü) çıkan uyarılar kulakçıklarla karıncıklar arasında yer alan bir ara istasyondan (atriyoventriküler düğüm) kısa bir bekleme ile geçtikten sonra yine özelleşmiş iletim yolları ile karıncıklara yayılır ve böylece ana merkezde üretilen elektriksel uyarı tüm kalp kası hücrelerine iletilir. Kalbin elektriklenme olayını takiben kasılma olayı meydana gelir.

Uyarı merkezinin (sinus düğümü) yeterli hızda uyarı oluşturamaması veya iletim yolları üzerinde herhangi bir kesinti olması nedeniyle kalp atışlarının aşırı yavaşlaması halinde hastanın normal yaşamını sürdürebilmesi için gerekli kalp atış hızını sağlamak üzere vücuda yerleştirilen kalp pillerine gereksinim seafoodplus.infoıcı kalp pilleri ileri derecede gelişmiş teknoloji ürünleri olup kalbin çalışmasını sürekli algılayarak gerektiği zaman devreye girerler. Bazı türlerinde hastanın kalp hızının artması gerektiğinde buna hızlanarak yanıt verirler. Böylece hastanın kalp hızı yavaşlamasından dolayı bayılma, fenalık, baş dönmesi, nefes darlığı gibi yakınmaları ortadan kalkacağı gibi yaşam kalitesi de düzelir.

Kalp pili, kalbinizin çok yavaş çarpmasını önlemek için kalp atışlarınızı kontrol  etmek ( monitorize etmek) için deri içine yerleştirilen bir araçtır. Kalp pili bir ya da iki telin takılması ile kalp atışı üreteci içeren bir kutudan oluşur. Kalp pili kalbin yakınına yerleştirilir ve kalbin haddinden yavaş atmasını engeller ve kontrol eder.

Bir ya da iki telli olarak kalbe yerleştirilir veya atış üreteci içeren bir kutuya sahiptir. Kalp atışı üreteci derinin altına ya da köprücük kemiği altına yerleştirilir. Almaçlar kalbin içerisine gögüsün geniş damarlarından birisinden uzanarak geçer. Bu almaçların amacı kalp atışları hakkındaki bilgiyi, kalp atışı üretecine iletmektir. Eğer kalbiniz çok yavaş atarsa, atış üreteci, direkt olarak bunu almaçlarla alır ve elektrik akıımı göndererek kalbin normal atışına ulaşmasını sağlar. Eğer kalbiniz normal atışına ulaşır ise bu seferde almaçlar bunu ölçer ve atış üreteci işlemini durdurur.

Kalp pili nasıl yerleştirilir? Kalp pilinin ameliyat ile takılması

Kalp pili genelde lokal anestezi ile yerleştirilir, bu sırada size yatıştırma ilaçları verilir ki hafif uykulu ve rahat olasınız. Kalp pili yerleştirme işlemi genelde bir saat sürer. Kalp pili takma işlemi kalp kateterizasyon ameliyathanelerinde( kardiyak katerizasyon laboratuvarları)  gerçekleştirilir. Kalp pili takılırken, kalp ritimi, kan basıncı, nabız, tansiyon ve kanın içindeki oksijen seviyesi sürekli monitorize edilir yani bilgisayar ekranından durmadan kontrol edilir.

Doktor, kalp pili takmadan önce deri altındaki köprücük kemiğinin bulunduğu bölgeye lokal anestezi yapar yani o bölgeyi uyuşturur. Anestezi ilaçları bir kaç dakika içerisinde etkisini gösterir ve bölge giderek hissizleşir. kalp pili takılırken cm uzunluğunda yarık köprücük kemiğinin bulunduğu bölgeye açılır. Kalp pili takılırken  bir sonraki aşama kalbe doğru giden büyük atardamarı bulmaktır. Bu damar bulunduktan sonra kalbin içerisine yerleştirilecek almaç yani iletken,damar yolu ile kalbe ulaşabilir. Bu aşamada kalbinizde fazladan bir kaç atış hissedebilirsiniz. Fakat bu durum çok fazla sürmeyecektir. Kalp pilinin iletkenleri  ve almaçları takılırken, ideal pozisyonunu bulması biraz zaman alacaktır. Bu aşamada biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz. Sanki kalbinizin içerisinde bir damardan kalbinizin içerisine bir tür tel giriyor gibi hissedeceksinizdir ki gerçekte de olan budur. Fakat bu durumda çok fazla sürmeyecektir. Doktor kalp pili takılırken doğru pozisyonu bulduğunda, direkt olarak o bölgeye takılır ve atış üreteci( pulse jeneratörü) kutusu da yerine yerleştirilir. Bu kutu deri altında veya kas ile gögüs duvarı arasında olabilir. Sonunda kutu, almaçlar ve iletken yerleştirilir ve bölge kapatılır. Bazı doktorlar bu bölgeyi kapatırken çözülebilir dikiş ipi kullanırken bazı doktorlar normal dikiş ipi kullanırlar. Bu durumda 7 gün içerisinde dikişlerin alınması gerekir ki enfeksiyon olmasın. Dolayısı ile 7 gün sonrasında doktorunuza hatırlatmanız gerekir.

Kalp pili takıldığında komplikasyonlar (sorunlar) meydana gelebilir mi?

Bu işleminde bazı riskleri vardır. Kalp pili taktırmadan önce bu komplikasyonları bilmeniz gerekir ve ameliyata girmeden önce bir evrak imzalarsınız. Kalp pili takılırken  ve takıldığında, bazı potansiyel risklerin olduğu veya beklenmeyen tesirlerin olacağını anlamanız oldukça önemlidir. Hastaların büyük bir çoğunluğu kalp pili takıldıktan sonra problem yaşamazlar. Kalp pilinin riskleri aşağıda sıralanmıştır :

Kalp pilinin riskleri nelerdir?

Pnömotoraks (Plevra zarları arasına hava kaçması) : Biri akciğerin dış yüzünü diğeri ise göğüs duvarının iç yüzünü saran 2 akciğer zarı (plevra) vardır. Bu zarların arasına hava kaçması, kalp pili takılırken  hastadan 1 in de meydana gelir. Atış üretecinin telleri akciğere çok yakındır yani kalp ile akciger arasındadır. Akciğerde hava kaçağına sebep olması mümkündür. Bazen bu problem kendi kendine çözülür. Fakat kalp pili takılırken bu problem meydana çıkarsa gögüsü boşaltmak gereklidir. Kalp pili takıldıktan hemen sonra hastaneden çıkabilirken, bu problemden dolayı bir kaç gün daha hastanede kalmanız gerekebilir.

Perikardiyal efüzyon (Delikten kalp çevresine kan birikmesi): hastada 1 gerçekleşir. İletken tel yerleştirilirken, kalbin dışına kan birikmesine sebep olur. Genelde kendiliğinden vücut bu problemi çözer fakat çoğunlukla boşaltmak gereklidir. Kalp pili takılırken çok sıklıkla olmasa dahi operasyon gerekebilir. Hastanede bir kaç gün daha kalmanız gerekebilir.

Enfeksiyon :Kalp pili takılan hastadan ikisinde görülür. Bu problemi çözmek için antibiyotik verilir. Kalp pilinin enfeksiyon yapması istenmez ama kalp pili takılırken böyle bir durum oluşursa eski kalp pilinin alınıp yerine yenisinin yerleştirilmesi gerekir.

Hematom (ağrılı morarma-kan toplama) hastadan 1 inde  gerçekleşir. kan toplayan yerin patlatılıp boşaltılması gereklidir. Hastalar bu işlem sırasında ve sonrasında kan inceltici ilaçlar kullanırlar ki kanın hematom formuna gelmesi engellensin.

Telin Kayması ( Kalp pilinin kayması) : hastadan 1 inde meydana gelir. Dolayısı ile kalp pili doğru enerji vermez ve bir işe yaramaz. Tekrar ameliyat yapılması gereklidir.

Ölüm: Kalp pili takılırken çok ama çok az rastlanılan bir durumdur. Kalp pili takılırken kalp durabilir. Bu durumda kalp tekrar çalıştırılır ve kalp pili yerine yerleştirilir.

Kalp pili takıldıktan sonra neler yapılmalıdır ve neler gözlenebilir?

Kolunuz ve dirseğiniz bir kaç gün içinde ağrıyabilir. Basit ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Burada kalp pili takıldıktan sonra kolu ve dirseği oynatmak çok önemlidir. Çünkü kalp pili takıldıktan sonra “donmuş dirsek sendromu” gözlenebilir. Hareket ettirebilirsiniz fakat kalp pili takıldıktan sonraki ilk kontrole kadar ağır kaldırmamalısınız. Ameliyatla açılan yarığın bulunduğu bölgeyi, kalp pili takıldıktan sonraki 1 hafta ıslatmamalısınız. Zaten bir hafta içerisinde dikiş dikilen yer yavaş yavaş kendisini kapatacaktır. Düzenli olarak batikon ile yara yerinin temizlenmesi gerekir. Eğer halen bir problem olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışınız ya da bu siteye sorunuz.

Kalp pili takıldıktan sonraki haftalar nasıl olmalıdır?

Kalp pili takıldıktan sonra düzenli olarak kontrole gelmelisiniz. İlk hastaneye ziyaretiniz 6 hafta sonra olacaktır. Sonrasında her ay da bir hastaneye gelip ziyaret etmelisiniz.  Bu ziyaretleriniz sırasında kalp pilinin doğru çalışıp çalışmadığı, kalp pili tellerinin yani kalp pili iletkenlerinin yerinde olup olmadığı kontrol edilir, atış üretecinin programlanması gerekiyorsa o programlanır. Bu ziyaret genelde 20 dakika sürer.

Kalp pilinin bataryası biterse ne olur?

Kalp pilinin ne kadar gideceğini bir sürü faktör etkiler fakat ortalama bir rakam verilirse standart şartlarla kalp pili yıl gider. Düzenli kontrollerle kalp pilinin voltajı ölçülür ve olası kalp pili bitmelerine karşı temkinli davranılır. Eğer sene geçmişse ve kalp pili bitmişse atış üreteci değiştirilebilir ya da fonksiyonlarını yerine getiriyorsa değiştirilmeden kalp pili değiştirilir.

Kalp pili olan insanlar neler yapamazlar , neler yapmamalıdır?

Kalp pili olan insanlar normal olarak yaşamlarına devam edebilirler. Ev aletlerini cep telefonlarını kullanmanızda herhangi bir mahzur bulunmamaktadır fakat bu tarz cihazları kalp pilinin üretecinin yakınlarına getirmemeniz gereklidir. Kalp pili takıldıktan sonra kalp piliniz hakkındasize bir kart verilir, bu kartta kalp piliniz hakkında detaylı bilgiler yer alır. Eğer uçağa binecekseniz bu kartı güvenlik görevlisine göstererek güvenlik kapısından geçmezsiniz. Eğer kalp piliniz varsa ve kafanıza takılan bir elektrikli ya da elektromanyetik bir cihaz varsa, doktorunuza ya da bize sorabilirsiniz. Sorularınızı cevaplamaya çalışacağız.

Kalp pili takıldıktan sonra araç kullanılabilir mi? Kalp pili ile araç sürme

Kalp pili takıldıktan 1 hafta sonraya kadar araç kullanmamalısınız. Normal araç için sürücü belgesi alacaksanız 1 hafta eğer kamyon tarzı araçlar için sürücü belgesi alacaksanız 6 hafta beklemeniz gerekecektir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir