pırlanta zekatı / Vehbi Tülek yazdı: Nisaba mâlik olmak ve zekât hakkında

Pırlanta Zekatı

pırlanta zekatı


Sual: Kadınların takındığı inci, zümrüt, elmas ve pırlanta gibi ziynetlerin zekâtı olur mu?
CEVAP
Kadınların altın ve gümüş hariç, başka ziynet eşyaları, ne kadar çok olursa olsun, zekât nisabına dahil edilmez. Fakat kurban nisabına dahil edilir. Yani nisabın üstünde ziynet eşyası olan kadın zengindir, kurban kesmesi vaciptir.

Sual:
Altın kaplanmış, kolye ve kordonun zekâtı nasıl hesaplanır?
CEVAP
Altın miktarı yarıdan az olan karışımın zekât hesabı, ağırlığıyla değil, kıymetiyle yapılır.

Sual: Bize ait olmayan fakat bizde bulunan ziynet eşyalarının zekâtını kim verir?
CEVAP
Kimin ise o verir.

Sual:
gram ağırlığında beş tane bileziğim vardı. Param olmadığı için bileziğin birini bozdurup zekâtımı vereyim dedim. Kuyumcuya giderken bileziğimi çaldırdım. Zekât vermem gerekir mi?
CEVAP
Nisaptan düştüğünüz için zekât af olmuştur. Eğer o bir bilezik ile bir mal alsaydınız, yine nisaptan düşerdiniz, fakat zekâtını da vermeniz gerekirdi, çünkü kendi arzunuzla nisaptan düşmüş olurdunuz.

Sual: Şafii’de, kadınların taktıkları altınlar zekâta tâbi midir?
CEVAP
Tâbi değildir, yani zekâtı verilmez.

Sual:
Şafii’de bir kadının bin bileziği, bin Reşat altını olsa yine mi zekâta tâbi değildir?
CEVAP
Şafii mezhebinde, (Kadının ziyneti zekâta tâbi değildir) demek, (Âdet olarak kullanılan ziyneti zekâta tâbi değildir) demektir. Ziynet olarak, bin bilezik, bin altın lira takılmaz.

Diyelim ki âdet olarak en fazla on bilezik ile on altın lira takılıyorsa, bunlar zekâta tâbi olmaz. (Kadının ziyneti miskali geçerse, fazlası zekâta tâbidir) diyen âlimler de vardır. Demek ki, kadının normal ziyneti zekâta tâbi değildir. Fakat âdet olandan fazlası zekâta tâbidir. Hanbeli ve Maliki'de de kadının ziyneti zekâta tâbi değildir. Hanefi'de ise, altın kimde, nerede, ne maksatla kullanılırsa kullanılsın, nisabı bulursa zekâta tâbidir. (Mezahib-i Erbe'a)

Senelik mali bir ibadet olan Zekat hakkında insanlar, Zekatı kimlere vermeliyiz? Zekat ne kadar verilir? Zekatı kimler verebilir? gibi birçok soru soruyor. O sorulardan bir tanesi de "Elmas, inci, pırlanta gibi pahalı madenler neden zekat verilmez?" sorusu oldu. Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar cevapladı.

KISACA ZEKAT NEDİR?

Zekat; Cenab-ı Hakk’ın rızası için, nisab; miktarı mala malik olan müslümanların her sene mallarından kırkta birini; Kur’an-ı Kerim’de bildirilen sekiz sınıftan birine vermelerinden ibarettir.

ZEKAT KİMLERE VERİLİR?

1- (Nisaba sahip olmayan) Fakirler,

2- (Hiç birşeyi bulunmayan) Miskinler,

3- Zekat toplama memurları

4- Müellefe-i kulûb,

5- Kölelikten kurtulacak olan kimseler,

6- (Borcunun karşılığı olmayan) Borçlular,

7- (Fi sebîlillah) Allah yolundakiler,

8- (Harçlıksız) Yolda kalmışlar.

ELMAS, PIRLANTA, İNCİ GİBİ PAHALI MADENLERE NEDEN ZEKAT VERİLMEZ?

İşte Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar'ın soruya verdiği cevap:

Hanımefendilerin ziynet olarak kullandığı altın ve gümüşe zekat düşer ancak elmas, zümrüt vb. zekat düşmez. Altın ve gümüşe zekat düşer çünkü zekatın şartı olan hükmi nema (artabilme özelliği) kendisinde vardır. Ayrıca paradır ve genelde tedavülde mevcut olan bir şeydir. Elmas, inci vb. madenlere zekat (ticari amaçla olmadığında) düşmez. Çünkü para değildir ve genelde altın, gümüş gibi tedavülde olan bir şey değildir. "Bunlar çok değerlidir" diyerek "zekat verilmesi gerekir" demek doğru olmaz. Çünkü zekat verilmesi için tek ölçüt değerli olmak değildir. Mesela bir fabrikatörün fabrikası belki milyonlarca lira değerindedir. Bu da bir zenginlik ölçütü olarak kabul edilebilir ama bizzat fabrikaya zekat düşmez. Kazancına zekat düşer.

Selam ve Hürmetlerimle

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir