sirkenin faydaları / Sirkenin Faydaları Nelerdir, Sirke Nasıl Kullanılır? Sirke Çeşitleri Nelerdir?

Sirkenin Faydaları

sirkenin faydaları

Hem Güzelli&#;in Hem de Lezzetin Do&#;al S&#;rr&#; Sirke

Hayat&#;m&#;z&#;n vazgeçilmez bir parças&#; olan sirkeözellikleri bak&#;m&#;ndan yemeklerde ve salatalarda kullan&#;ld&#;&#;&#; gibi temizlik veya kozmetik ürünü olarak farkl&#; alanlarda da kullan&#;l&#;r. Birçok faydas&#; olan sirke evde kolayl&#;kla haz&#;rlanabilir. Evde haz&#;rlayabilece&#;iniz sirke çe&#;itleri de vard&#;r. Bunlar&#;n tariflerini yaz&#;n&#;n bitimindeki paragraftan ö&#;renebilir ve evinizde kolayl&#;kla haz&#;rlay&#;p uygulayabilirsiniz.

Sirke Nedir?

Dü&#;ük alkollü içecekler ile &#;ekerli çözeltilerin mayalanmas&#;yla olu&#;an ve asetik asit bar&#;nd&#;ran sulu çözeltiye “sirke” denir. Baz&#;lar&#;n&#;n zihninde sirke asit mi baz m&#; diye bir dü&#;ünce olabilir, buna nazaran bilimsel verilere göre ise sirkele&#;me denilen durum, sirke bakterisi ad&#; verilen bir mikroorganizma çe&#;idinin yapm&#;&#; oldu&#;u mayalama i&#;lemiyle ili&#;kilendirilir. Bu bakteri, alkollü çözeltilerde geli&#;me göstererek alkolü daha da yükseltir ve ortaya su ile asetik asit meydana ç&#;kar. Ayn&#; zamanda sirke tur&#;ulara, salatalara, mezelere ve yemeklere ek&#;i tat vermek için kullan&#;lan ek&#;itilmi&#; sudur.

Sirke Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Sirke yap&#;m&#; için üç ko&#;ula ihtiyaç vard&#;r. Bunlardan ilki havayla sirkele&#;me olacaks&#;v&#;n&#;n temas&#; iken, di&#;er ikisi sirke bakterisi ve 20 – 30 derece aras&#;nda sabit bir &#;s&#;d&#;r. Sirke yap&#;l&#;rken kazanlarda h&#;zl&#; oksitlenme yöntemi ya da f&#;ç&#;larda yava&#; sirkele&#;me metodu kullan&#;l&#;r.

Örne&#;in Orleans yöntemiyle sirke yap&#;lacaksa, litrelik f&#;ç&#;lar yatay bir &#;ekilde birbirleri üzerine yerle&#;tirilir ve içlerinde sirke bakterisi bulunan litre civar&#;nda 8 derecelik bir sirke haz&#;rlan&#;r. Ard&#;ndan her gün bu sirkeye 10’ar litre &#;arap ilave edilir. Di&#;er bir yöntem ise güçlü havaland&#;rmayla sa&#;lan&#;r. Ortama ne kadar güçlü hava gönderilirse sirkele&#;me o kadar h&#;z kazan&#;r.

Sirke Çe&#;itleri Nelerdir?

Hemen hemen tüm marketlerde kolayl&#;kla bulunabilen elma ve üzüm sirkeleri d&#;&#;&#;nda ba&#;ka sirkeler de vard&#;r. Baz&#; meyvelerden ve g&#;dalardan belli ba&#;l&#; yöntemlerle sirke yap&#;m&#; sa&#;lanmaktad&#;r. Bunlar&#;n içinde ayva sirkesi, balsamik sirke, k&#;rm&#;z&#; &#;arap sirkesi, beyaz &#;arap sirkesi, frenk üzümü sirkesi, ard&#;ç sirkesi, bal sirkesi, çilek sirkesi, kay&#;s&#; sirkesi, nane sirkesi, hurma sirkesi, pirinç sirkesi ve nar sirkesi gibi farkl&#; metotlarla veya di&#;er meyvelerden elde edilen sirkeler yer al&#;r.

Sirkenin Faydalar&#; Nelerdir?

Lif aç&#;s&#;ndan zengin ve sindirime yard&#;mc&#; olan sirke nelere iyi gelir?

  • Sirke kolesterol emilimini engeller.
  • &#;nsülin duyarl&#;l&#;&#;&#; geli&#;tirir.
  • Sedef hastal&#;&#;&#;nda destekleyici tedavi olarak kullan&#;l&#;r.
  • B12 vitamin eksikli&#;ine iyi gelen ürün, folik asit eksikli&#;ini de giderir.
  • Sirkenin ate&#; dü&#;ürücü özelli&#;i vard&#;r.
  • Kilo vermeyi kolayla&#;t&#;r&#;r.
  • Cilt sa&#;l&#;&#;&#;n&#; korur.
  • Böcek ve örümcek sokmalar&#;nda sokulan bölgeye sürüldü&#;ünde zehri etkisiz hale getirir.
  • Sirkeyle gargara yapman&#;n a&#;&#;z kokusu ile di&#; eti sa&#;l&#;&#;&#;na olumlu etkilerinden söz edilir.
  • Ayr&#;ca sirke öksürü&#;e iyi gelir mi diye dü&#;ünenler, bal ile sirkeyi kar&#;&#;t&#;r&#;p tükettiklerinde faydas&#;n&#; görebilir.

Sirke göze zarar verir mi ya da sirke çizik giderir mi gibi kulaktan dolma binbir soru y&#;llard&#;r sirkenin ne kadar da hayat&#;m&#;z&#;n içinde oldu&#;unu bize bir kez daha an&#;msat&#;r. Sirke birebir ve dakikalar boyunca göze temas etmedi&#;i takdirde zarar vermez ve çizik giderici özelli&#;i vard&#;r. Özellikle de sirke detoksu uygulanan ciltlerde gözle görülür bir &#;ekilde çizikler zamanla azal&#;r.

Sirke Cilde Faydas&#; Nedir?

En eski uygarl&#;klardan günümüze kadar ula&#;an sirkenin kozmetik alandaki kullan&#;m&#; do&#;al yöntemlerden biri olarak an&#;l&#;r. Cilt bak&#;m&#; konusunda cilde parlakl&#;k ve &#;&#;&#;lt&#; kazand&#;ran sirke cilt lekesi konusunda olsun, cildi beyazlatmak olsun kürler &#;eklinde uygulan&#;r.

Sirke leke ç&#;kar&#;r m&#; diye dü&#;ünenler var ise bir pamu&#;a elma sirkesi dökerek birkaç gün boyunca lekeler üzerinde uygulayabilir.

Ayn&#; zamanda antiseptik özelli&#;i sayesinde aknelerde olu&#;an mikroplar&#; öldüren sirke, sivilceler için de kullan&#;l&#;r. Tüm bunlar d&#;&#;&#;nda sirkenin ya&#;a ba&#;l&#; olu&#;an k&#;r&#;&#;&#;kl&#;klar&#; gidermede büyük rol oynad&#;&#;&#; ve yüze sirke maskesi uyguland&#;&#;&#; bilinir.

Sirke ile tonik yap&#;larak da yüz temizli&#;inde bu s&#;v&#;dan yararlan&#;labilir. Bir sirke egzama konusunda da ciltle dostlu&#;unu ilan ederken ayn&#; sirke et beni ile sava&#;abilir.

Sirke Zay&#;flat&#;r M&#;?

Binbir derde deva olan sirke çe&#;itlerinden elma sirkesiyle zay&#;flaman&#;n mümkün oldu&#;u söylenir. Bunun için belli metotlar ve kürler vard&#;r. Ne var ki sirke, yak&#;c&#; ve ek&#;i bir lezzet oldu&#;undan sirke içme ve sirke ile zay&#;flama uygulanmadan önce mutlaka bir doktora dan&#;&#;&#;lmal&#;, ondan sonra zay&#;flatma kürü uygulanmal&#;d&#;r. Aksi takdirde midede yanma, reflü gibi problemler yoksa da olu&#;abilir. Sirke diyeti uygulayanlar 8 ile 10 kilo aras&#;nda zay&#;flad&#;klar&#;n&#; dile getirmektedir.

Sirke ile Temizlik Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Sirkenin temizlik konusunda çok yönlü kullan&#;mlar&#; vard&#;r. Genellikle elma sirkesinin beyazlat&#;c&#;, parlat&#;c&#; ve mikroplar&#; öldürücü antiseptik özelli&#;inden bahsedilse de temizli&#;in pek çok alan&#;nda sirkeden yararlan&#;l&#;r.

Diyelim ki mutfakta yan&#;k bir koku var ve havadan onu temizlemek istiyorsunuz, bir kaseyi yar&#;s&#;ndan biraz daha fazla sirke ile doldurup mutfa&#;a b&#;rakt&#;&#;&#;n&#;zda k&#;sa bir süre sonra yan&#;k kokusu gider.

Ayn&#; &#;ekilde sadece havadaki de&#;il saklama kaplar&#;na oturmu&#; a&#;&#;r kokular&#;n da giderilmesine yard&#;mc&#; olur. Koku temizli&#;i d&#;&#;&#;nda zeminlerde de son derece ba&#;ar&#;l&#;d&#;r. Mutfa&#;&#;n&#;zda krom ve paslanmaz çelik olan her &#;eyi temizler.

Ya&#; lekelerinden kurtulman&#;za yard&#;mc&#; olur. Kesme tahtalar&#;n&#;n temizli&#;inde kullan&#;m&#; mikroplar&#; öldürür. Karbonat ile birle&#;tirildiklerinde t&#;kanan giderleri açar. Sirke çama&#;&#;r makinesi temizli&#;inde de kullan&#;larak kireç söker.

Kesin Sonuç Veren Farkl&#; Sirke Tarifleri

De&#;i&#;ik meyvelerden uygulanan ve kesin netice veren bu sirke tariflerini deneyebilir, mutfa&#;&#;n&#;za yenilikçi bir bak&#;&#; aç&#;s&#; kazand&#;rabilirsiniz.

1) Elma Sirkesi ile Yemeklerinizi Ve Cildinizi &#;&#;mart&#;n

Sirke ile sivilce derdine son vermek istiyorsan&#;z elma sirkesi kolayca evde haz&#;rlanabilir. Sirke cilt bak&#;m&#;n&#;n yan&#; s&#;ra elmal&#; sirke ile cam silme temizlik aç&#;s&#;ndan kolayl&#;k sa&#;layaca&#;&#;ndan ve yemeklere de lezzet kataca&#;&#;ndan pratik bir &#;ekilde haz&#;rland&#;ktan sonra el alt&#;nda tutulabilir. Elma Sirkesi Yap&#;m&#;

2) Üzüm Sirkesi Olmazsa Olmaz!

Çürük çar&#;k, büyük küçük, siyah beyaz demeden tüm üzümlerin bir araya getirilerek yap&#;lmas&#;ndan olu&#;an üzüm sirkesi sadece be&#; dakikada haz&#;rlanabilir. 20 günlük bekletme süresi bulunan sirke olduktan sonra salatalarda, tur&#;u yap&#;m&#;nda veya temizlik gibi pek çok alanda kullan&#;labilir. Mutfakta sirke eti yumu&#;at&#;r m&#; diye merak edenlere ‘üzüm sirkesi yumu&#;at&#;r’ yerinde bir cevap iken, üzümlü sirke gargara faranjit gibi rahats&#;zl&#;klara iyi gelmesiyle bilinir. Üzüm Sirkesi Yap&#;m&#;

3) Al&#;ç Sirkesi Bir Do&#;al Sankinle&#;tirici

Elma ve üzüm sirkesinin ard&#;ndan pek de kula&#;&#;m&#;z&#;n a&#;ina olmad&#;&#;&#; al&#;ç sirkesi, adeta do&#;al bir antidepresan görevi görerek sinirleri yat&#;&#;t&#;r&#;r. Gö&#;üs a&#;r&#;lar&#;, uyku problemleri, kalp rahats&#;zl&#;klar&#;na iyi gelen özellikleri vard&#;r. Evde birkaç dakikan&#;z&#; ay&#;rarak haz&#;rlayabilece&#;iniz al&#;ç sirkesi &#;ifa niyetine tüketilebilen son derece sa&#;l&#;kl&#; bir sirke çe&#;ididir. Al&#;ç Sirkesi Yap&#;m&#;

4) Ayva Sirkesi &#;le Kepeklere Son!

‘Ayvadan sirke mi olur ki’ demeyin, bal gibi de olur! Hem de sadece be&#; dakikan&#;z&#; ay&#;rarak k&#;sacak sürede haz&#;rlayabilece&#;iniz ayva sirke faydalar&#; saymakla bitmez. Sirke kepek azalmas&#;nda da du&#; esnas&#;nda kullan&#;l&#;rsa ciddi bir rol oynar. Sirke fiyat&#; cep yakan cinsten olmasa da insan&#;n kendi evinde do&#;al yöntemlerle haz&#;rlad&#;&#;&#; sirkenin etkisi, gücü de lezzeti de bir ba&#;kad&#;r. Ayva Sirkesi

Elma Sirkesi Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Faydalar&#; Nelerdir? yaz&#;m&#;z&#; inceleyebilirsiniz.

Al&#;ç Sirkesi Faydalar&#; Nelerdir? Nas&#;l Yap&#;l&#;r? yaz&#;m&#;z&#; inceleyebilirsiniz.

Sirkeli tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Ev Yapımı Elma Sirkesi Tarifi

Description: Asırlardır mutfaklarımızda yer alan sirkenin ağırlık kontrolünden kan şekeri dengesini sağlamaya kadar pek çok faydalı etkisi bulunur.

Sirke, dünya genelinde pek çok ülkede olduğu gibi ülkemiz mutfak kültürünün de olmazsa olmazları arasında yer alır. Sirkenin kullanım amacı tıpkı turşu yapımında olduğu gibi besinleri koruyarak kullanım süresini uzatmaktır. Aynı zamanda yemeklere ve salatalara lezzet vermek amacıyla da kullanılır. Köklü bir tarihe sahip olan sirkenin kullanımı Asurlular, Sümerlilere kadar uzanarak yaklaşık yıl öncesine dayanıyor. Sirkenin tıbbın kurucusu Hipokrat tarafından da enfeksiyonların giderilmesinde yaygın olarak kullanıldığı biliniyor. 

Karbonhidrat kaynağı olan birçok üründen yapılabilen sirke yoğun asit içeren meyve çeşitlerinden fermantasyon ile üretildiği gibi yapılan meyve çeşidine göre değişkenlik gösterir.

Yemeklerimizde, salatalarımızda lezzet unsuru olarak kullanılan sirkenin antibakteriyel özelliği, antioksidan aktivitesi, kan basıncını düşürmesi, anti-diyabetik ve ağırlık kontrolüne olan etkisi ile birçok olumlu sağlık etkileri bulunur. 

Sirkenin yapımında basit bir kimyasal süreç yaşanır. Önce karbonhidrat içeren bir meyve ya da tahıl fermente edilerek alkol açığa çıkarılır. Daha sonra bu sıvı bir kez daha fermente edilerek asidik bir yapıya dönüşür ve tüketime hazır hale gelir.

Yıllardır mutfak ve sofralarımızın baş köşesinde yer alan sirkenin olumlu sağlık etkileri yaklaşık 10 bin yıl öncesine kadar dayanır. Gelelim sirke neye iyi gelir sorusunun yanıtına…

Kötü Kolesterolü Düşürebilir: Düzenli olarak sirke tüketmenin LDL- kolesterol ile trigliserid seviyesini düşürdüğü düşünülmektedir. Sirke bu özelliği sayesinde kalp ve damar sağlığının korunmasına katkıda bulunabilir. 

Kan Şekerini Düzenleyebilir: Düzenli olarak tüketilen az miktarda sirke kan şekerini ve insülin seviyesini düzenlemeye katkıda bulunabilir. Yapılan bir çalışmanın sonucunda sirkenin kandaki glikoz ve insülin oranını baskılayarak düzenlediği görülmüş; yemeklerden sonra glukoz konsantrasyonunu düşürdüğü sonucuna varılmış. 

Yüksek Tansiyona İyi Gelebilir: Laboratuar farelerinde yapılan çalışmaya göre sirke tüketiminin tansiyonu düşürücü etki gösterdiği bildirilmiş. Sirkenin farklı aromalarıyla yemeklerde lezzet arttırıcı olarak kullanılması, bireylerin tuz tüketimini azaltmaya yardımcı olarak tansiyonu düşürmeye dolaylı bir etki sağlayabilir.

İştahı Baskılayarak Ağırlık Kontrolü Sağlayabilir: Sirke tüketiminin iştahı baskıladığı düşünülmektedir. Yapılan çalışmalar, sirkenin içerisinde bulunan asetik asitin mide boşalmasını geciktirici etkisinin olduğunu ve metabolizma hızını arttırdığını gösteriyor. İştah kontrolünün sağlanması, besinlerin daha uzun süre midede kalması ve metabolizma hızının artması besin alımını azaltarak ağırlık kontrolünü destekler. Sirke tüketiminin vücut yağ oranında azalmaya neden olduğunu gösteren çalışmalar mevcut olup; obezite ile ilişkisini inceleyen çalışmalar ise yetersizdir. 

Tümörlere Karşı Etkili Olabilir:  Sirke oksidatif strese karşı sentezlenen polifenollerin kaynağı olup; antioksidan etkisiyle kanser riskini azaltabilir. Kanserojen maddelerin hücrelere verdiği hasarın tamirini ve hücre yenilenmesini destekler. Laboratuar fareleri üzerinde yapılan bir çalışmaya göre sirkeli su ile beslenen farelerin sirkeli suyla beslenmeyen farelere kıyasla daha küçük tümör hücrelerine sahip olduğu bildirilmiş.

Bağırsak Sağlığınızı Koruyabilir: Bilindiği üzere sirke mayalı bir besindir. Mayalanma ile açığa çıkan antioksidanlar gibi yararlı bileşikler sirkenin bağırsak dostu besinler arasında sayılmasına katkıda bulunur. Bu nedenle sirke bağırsak florasını kuvvetlendirerek bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur. Böylece daha az sağlık sorunu yaşamamızı sağlar. 

Cilt Sağlığına İyi Gelebilir: Sirkenin antibakteriyel özelliği bulunmaktadır. Bu özelliği sayesinde sirke suyla seyreltilerek kullanıldığında bakterilere karşı etkili olabilir, cilt enfeksiyonlarını önleyebilir, kepek ve kafa derisindeki kaşıntılara iyi gelebilir. Ancak kuru ve hassas bir cildiniz varsa sirkeyi dikkatli kullanmakta fayda var. Sirke kullanımı sonucu cildiniz tahriş olabilir.


Ev Yapımı Elma Sirkesi Tarifi

  • 1 çay bardağı nohut
  • 1 kg elma
  • 1 lt su
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 2 yemek kaşığı bal

Cam kavazonuzu yıkayıp iyice kurulayın. 1 litre suyu kavanoza doldurun. Önceden yıkayıp kuruttuğunuz elmaları bıçakla dörde bölün. Çekirdeklerini çıkardıktan sonra kavanozdaki suyun içerisine koyun. Üzerine 1 yemek kaşığı bal ve nohutları ekleyerek kaşıkla iyice karıştırın. Kavanozun ağzına tülbent yerleştirerek bir ip ya da paket lastiği ile tülbenti sabitleyin. Hazırladığınız karışımı karanlık bir yere koyun. 20 gün boyunca iki günde bir olmak üzere tahta kaşıkla karıştırın. Her seferinde kavanozun ağzını tülbentle yeniden sabitleyin. 20 gün dolduktan sonra karışımınızı aynı yerde hiç karıştırmadan 20 gün daha tutarak mayalanmasını sağlayın. Kavanozun üzerinde bu süre zarfında sirke anası adlı tabaka oluştuğunu göreceksiniz. Bu tabakayı kavanozdan çıkartın. Kavanozdaki meyveleri süzerek çıkarın. Sirkeyi tekrar kavanoza döktükten sonra kalan balınızı ve kaya tuzunuzu ekleyin. Kavanozun ağzını tülbent ile kapatarak 20 gün daha bekletin. 20 günün ardından sirkeniz kullanıma hazır olacak.

*** Sirke zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Antioksidan özelliği güçlüdür. Yapısında yüzde asetik asit, yüzde su bulunur. Yaygın olarak tercih edilen elma sirkesi; fenolik bileşiklerden, pektin, organik asitler, antioksidanlar ve vitamin/minerallerden zengindir.

Sirke Tüketirken Bunlara Dikkat!

  • Öncelikle sağlığınıza katkıda bulunmak için düzenli olarak sirke tüketimine kararı vermeden önce doktorunuza veya beslenme ve diyet uzmanlarınıza danışmalısınız. Her besinde olduğu gibi sirke tüketiminde de aşırıya kaçmak ya da mevcut sağlık riskleriniz varken sirke tüketmek sakıncalı olabilir. 
  • Sirke tüketimi hipoglisemiye neden olabilir. Özellikle kan şekeri düşük seyreden bireylerin bu konuda çok dikkatli olması gerekir. 
  • Sirke asidik bir yapıya sahip olduğu için dişlerinizin çürümesine, diş minenizin aşınmasına neden olabilir.
  • Cilt enfeksiyonuna karşı kullanılırken aşırıya kaçılması halinde cildinize zarar verebilir.
  • Sirkeye karşı bir alerjiniz varsa, sirke kullanımı sonucu vücudunuzda olumsuz belirtiler gözlemliyorsanız doktora danışarak gerekli testleri yaptırmakta fayda var. 
  • Mide hassasiyeti, reflü ve ülseri olan bireylerin sirke tüketiminde dikkatli olmaları gerekir.
  • Marketlerde satılan birçok sirke çeşidi raf ömrünü korumak için pastörize edildikten sonra yararlı etkilerini kaybedebilir. Bu sebeple sirke alırken ve tüketiminden önce sirkenizin organik ve yüzde doğal olmasına özen gösterin. 

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir