tayfun rüzgarı / Tayfun - Vikipedi

Tayfun Rüzgarı

tayfun rüzgarı

Rüzgar, Fırtına, Kasırga, Tayfun, Hortum Olayları Hakkında Bilgi

Hava sıcaklığı sürekli olarak değişir. Ilık , sıcak ve soğuk olabilir. Bunun türlü nedenleri vardır . Dünya Güneş'in çevresinde dönerken , güneş ışınları Dünya'mıza bazen dik bazen de eğik olarak gelir. Dik olarak gelen ışınl

Rüzgar, Fırtına, Kasırga, Tayfun, Hortum Olayları

Rüzgar, Fırtına, Kasırga, Tayfun, Hortum Olayları

Hava sıcaklığı sürekli olarak değişir. Ilık , sıcak ve soğuk olabilir. Bunun türlü nedenleri vardır . Dünya Güneş'in çevresinde dönerken , güneş ışınları Dünya'mıza bazen dik bazen de eğik olarak gelir. Dik olarak gelen ışınlar yeryüzünü daha fazla ısıtır. Eğik olarak gelen ışınlar ise daha az ısıtır. Yeryüzünün Güneş'ten gelen bu farklı ölçülerde ısı almasından mevsimler oluşur. Hava sıcaklığı gün içinde de değişir. Sabah ve akşam saatlerinde güneş ışınları eğik geldiği için yeryüzü çok ısınmaz. Öğle saatlerinde güneş ışınları dik geldiği için sıcaklık artar.

Hava sıcaklıklarındaki bu değişmeler hava olaylarını oluşturur. Rüzgar, tayfun, fırtına, kasırga ve hortum yaşantımızda karşılaştığımız önemli hava olaylarındandır. Şimdi bu hava olaylarının nasıl oluştuğunu öğrenelim.

RÜZGÂR : Dünyamızı saran hava tabakası ağırlığı nedeniyle yeryüzüne bir kuvvet uygular. Bun kuvvete hava basıncı denir. Isınan hava yükselir. Bu nedenle yeryüzüne yaptığı basınç azalır. Fakat yeryüzünün her yerinde sıcaklık farkı aynı değildir. Hava sıcaklığının düşmesi durumunda ise havanın yeryüzüne yaptığı basınç artar. Bu durumda ısınan hava ile soğuk hava sürekli yer değiştirir. Yani ısınan bölgeler ile soğuk bölgeler arasında sürekli bir hava akımı vardır . Bu hava akımına rüzgâr adı verilir . Hafif esen rüzgara yel denir. Şiddeti fazla değildir. İnsanlar rüzgârlara değişik adlar vermişlerdir. Örneğin ülkemizde değişik yönlerden esen rüzgârlar vardır. Bunlar yıldız, lodos, poyraz , karayel gibi .

FIRTINA : Kimi rüzgârlar çok şiddetli olur. Saatteki hızı - km yi bulan rüzgârlara fırtına adı verilir. Fırtına rüzgarın hızlı bir şekilde esmesine denir. Rüzgar hızı 27 knot üzerine çıktığında, yani 7 bofor ve üzeri olduğunda rüzgara artık fırtına denir.

Fırtına farklı sıcaklıktaki hava kütlesinin çarpışmasıyla oluşur. Fırtınalar büyük zararlara neden olabilir. Yerleşim alanları ve insanlar zarar görür. Fırtınalar farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Bazı fırtınalar şiddetli yağmur, kar ve dolu getirebilir. Bu durumda fırtınanın zararları daha da artar.

KASIRGA :Kasırga fırtınanın çok şiddetli halidir. Saatteki hızı km yi bulan yağmurlu fırtınalara kasırga adı verilir . Kasırgalar genel olarak büyük can ve mal kaybına neden olur. Kasırgalar geniş alanları etkileyebilir. Amerika kıtasının güney ve orta bölümlerinde görülür. Kasırgalar deniz suyu sıcaklığının 27 dereceden fazla olduğu sıcak denizlerde görülür.

TAYFUN :Tayfun, Kasırgalar, şiddetli rüzgarları, ilginç bulut yapıları ve sellere yol açan yağmurlarıyla Dünya'nın en olağanüstü hava olaylarından birisidir. Hortumlardan yaklaşık kat daha büyük olan kasırgalar, yollarına çıkan her şeyi yok eder, verdikleri zararlarla ülkelerin ekonomilerini felce uğratırlar. Genellikle de çok can alırlar. Hortumlar, kısa sürüp belirli ve çok küçük bir alanda etkili olurken; kasırgalar çok geniş alanlara yayılabilir ve yavaş hareket ederler.

Büyük Okyanus'un batısında ve Çin Denizinde görülür. Şiddetli kasırga anlamına gelir. Tayfunlar yerleşim bölgelerinde yapıların bir bölümünün yıkılmasına yol açar.

HORTUM :Sıcak ve nemli hava ile soğuk havanın şiddetle yer değiştirmesi sırasında dönen rüzgarlar oluşur. Bu rüzgârlara hortum adı verilir. Hortum genel olarak şiddetli fırtınalar sırasında meydana gelir. Hortumlar ağır cisimleri bile yerden kaldıracak kadar güçlü olabilir. Genellikle Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas ve Illionis eyaletlerinde görülür.

 

tagsrüzgarrüzgar nediryel nedirkasırga nedirfırtına nedirtayfun nedirhortum nedirdoğa olaylarıhakkında bilgiile ilgili

Sayfada Rüzgar, Fırtına, Kasırga, Tayfun, Hortum Olayları hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Rüzgar, Fırtına, Kasırga, Tayfun, Hortum Olayları hakkında yorum yazın

Rüzgar, Fırtına, Kasırga, Tayfun, Hortum Olayları hakkında yorumlar

Nora rose Slayt için açtım iyi yani

Bdhrhrufvhdndk Bu benim ödevim tam benlik

Anonim Meltem de olursa iyi olurdu

ele bele çoookkk güzel sağolun iyiki varsınız

Yazılan 4 yorum görüntüleniyor

Aşağıda benzer bilgileri görebilirsiniz

Rüzgar, Fırtına, Kasırga, Tayfun, Hortum Olayları ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA

Kasırga, tayfun ve siklon: Fırtınalar hangi kriterlere göre sınıflandırılıyor?

Hindistan ve Bangladeş'te 2,5 milyonu aşkın insan yaklaşan, Amphan siklonu nedeniyle tahliye ediliyor. Bengal Körfezi’nde oluşarak saatte kilometre hızla iki ülke arasındaki sınıra doğru yaklaşan siklonun deniz suyunu 25 kilometre içeriye taşıması ve sellere yol açması bekleniyor.

Peki sıklıkları artan ve dünyanın farklı yerlerinde meydana gelen siklonların, tayfun ve kasırgadan farkı nedir?

Kasırga, tayfun ve siklon aslında aynı doğal olayı tarif etmek için kullanılan kelimeler olsa da üçü farklı coğrafi bölgede görülen tropikal fırtınalara deniyor. Hızı saatte 74 deniz milini (yaklaşık km) aşan bu çok kuvvetli rüzgarlar, kara üzerine çıktığında büyük hasara sebep olabiliyor.

Dünya Meteoroloji Teşkilatı siklon, tayfun ve kasırgaları adlandırarak fırtınadan etkilenebilecek kişilerin uyarılmasında kolaylık sağlıyor.

Hangi bölgede hangi isim?

Bu fırtınalar, Kuzey Pasifik Okyanusunun doğusunda, Meksika Körfezinde, Karayıp Denizinde ve Kuzey Atlas Okyanusunda görüldüğünde kasırga (hurricane), Kuzey Pasifik Okyanusunun batısında oluştuğunda tayfun, Hint Okyanusunda meydana geldiğindeyse siklon adını alıyor.

Siklonlar, bulundukları yarım küreye göre farklı yönde dönüyor. Kuzey yarım kürede saat yönünün tersine dönen bu şiddetli rüzgarlar, güney yarım küredeyse saat yönünde dönüyor.

Oluşmaları için hangi şartlar gerekiyor?

Denizler ve okyanuslar üzerinde her yıl yaklaşık 80 siklon/kasırga/tayfun oluşurken, bu hava olayının görülmesi için şu şartlar gerekiyor:

  • Su yüzeyi sıcaklığının 26,6 Santigrat dereceden yüksek olması
  • Havanın nemli olması
  • Ekvator rüzgarlarının birleşerek şiddetli rüzgarlara dönüşmesi

Beşinci kategorideki kasırgaların sayısı artıyor

Kasırgalar ayrıca sahip oldukları hıza göre kategorilendiriliyor. Avrupa ve Kuzey Amerika'da kullanılan Saffir-Simpson ölçeğine göre kategoriler şu şekilde sınıflandırılıyor:

  • Kategori 1 : Saatte mil ( km)
  • Kategori 2 : saatte mil ( km)
  • Kategori 3 : saatte mil
  • Kategori 4 : saatte mil
  • Kategori 5 : saatte mil ve üstü

Beşinci kategoride olan kasırgalar ile arasında 76 sene boyunca 22 defa oluşurken, ile arasında sadece 17 senede 11 defa meydana geldi. İklim uzmanları, sıcaklıkları artan okyanuslarla beraber, bu tarz şiddetli fırtınaların sıklığını da artıracağı görüşünde.

Bu makalemde sıkça birbirine karıştırılan terimlerden tayfun, kasırga, tornado ve siklon'un ne anlama geldiklerinden ve birbirleri arasındaki farklardan bahsetmek istiyorum. Yapılan en büyük yanlış bu fırtınaların büyüklüklerine göre isimlendirildiklerinin sanılmasıdır. Fakat tayfun, kasırga ve siklon ayırımı şiddete göre değil, coğrafi konuma göre yapılmaktadır.

 

Bir tropikal fırtınanın hızı saatte km'yi geçerse fırtınaya coğrafi konumuna göre Tayfun, siklon veya kasırga denir. Yani isimlendirmenin farklı olmasını sağlayan sadece fırtınanın oluştuğu yerdir.

 

Kasırga

Eğer bir tropikal fırtına Kuzey Atlantik Okyanusu veya Kuzeydoğu Pasifik Okyanusu'nda oluşursa bu fırtınaya Kasırga denir.

 

Tayfun

Eğer bir tropikal fırtına Kuzeybatı Pasifik Okyanusu'nda oluşursa bu fırtınaya Tayfun denir.

 

Siklon

Eğer bir tropikal fırtına Hint Okyanusu'nda oluşursa bu fırtınaya Siklon denir.

 Fırtına 

Tornado

Tornadolar tropik fırtınalardan farklı doğa olayıdır. Bu olay kümüliform denen bulutların alt kısmında oluşur ve dönen bir sütun şeklinde kara ile birleşir.

 Fırtına 

Tornado ve tropikal fırtınaların (tayfun, kasırga, siklon) arasında önemli farklar vardır. Aşağıdaki listede bu farkları görebilirsiniz.

 
Tropikal FırtınaTornado
Nerede Oluşurlar?Tropikal OkyanuslardaKaralarda
Ne Kadar Büyüktürler?Yüzlerce kilometre genişliğe sahip olabilirler.Genellikle 1 km'den az genişliğe sahiptirler.
Ömürleri Ne Kadardır?3 haftaya kadar sürebilir.Genellikle 1 saatten az.
Rüzgar Hızları Saatte Ne Kadardır? km'den az. km'ye kadar çıkabilir.
Görülme Sıklıkları Nedir?Yılda arasıYılda 'den fazla
Uyarı Zamanları Nelerdir?Günler öncesi dakika öncesi

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir