uyap davalarım / UYAP Internet Adli Bilgi Sistemi

Uyap Davalarım

uyap davalarım

UYAP Vatandaş Dosya Sorgulama: UYAP Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?

Online portallar hayatı çok kolaylaştırmakla birlikte akıllarda bazı soru işaretlerine yol açabilmektedir. Henüz çok uzun olmayan bir süredir tanışık olunan çevrimiçi portallarda işlemlerin nasıl gerçekleştirileceği büyük bir merak konusudur. Bu portallardan biri olan, adli işlemlerin kendilerinin ve takiplerinin yapıldığı Uyap Vatandaş portalı ile ilgili merak edilen konulardan biri de dosya sorgulama konusudur. Uyap dosya sorgulama nasıl yapılabilir sorusunun cevabı yazımızın devamında…

Uyap Vatandaş Dosya Sorgulama

Uyap, açılımı "Ulusal Yargı Ağı" olan ve Adalet Bakanlığınca vatandaşların adli işlemlerini kolay bir şekilde çevrimiçi olarak yapabilmelerine olanak sağlayan bir devlet uygulamasıdır. Uyap üzerinden açılmış olan davaların ve mahkemelerin takip işlemleri, dava dosyalarının sorgulanması gibi işlemler gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca Uyap üzerinden dava dosyalarının mahkemelere iletilebilmesi de mümkündür.

Uyap vatandaş portalı üzerinden dava dosyası sorgulaması yapmak için öncelikle : seafoodplus.info adresi üzerinden e devlet şifresi, mobil imza ya da elektronik imza aracılığıyla portala giriş yapılmalıdır. Portala, e devlet sitesi üzerinden erişmek de mümkündür.

  • E devlet sitesi üzerinden erişim sağlamak için; siteye giriş yapıldıktan sonra arama çubuğuna "Uyap Vatandaş" yazılarak açılan sayfadaki bölüme tıklanarak portala giriş sağlanabilir.
  • Giriş yaptıktan sonra ekranın sol tarafındaki menüden "dosya işlemleri" yazan bölüme tıklayıp "dosya sorgulama" alanı açılır.
  • Sonrasında yargı türü - yargı birimi - mahkeme türü seçildikten sonra "dosya görüntüle" bölümü seçilerek açılan sayfadaki sekmelerden tüm dosya sorgulama işlemleri yapılabilir.

Uyap Vatandaş portalı üzerinden dava takibi bu şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu işlem sonucunda davalarla ilgili dosyalar hakkında kısa bir süre içinde bilgi sahibi olabilmek mümkün olmaktadır.

Vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri de adıma açılmış dava var mı sorusudur. Bu sorunun cevabını almak için de yine Uyap vatandaş portalını kullanmak mümkündür. Yukarıda bahsedilen işlemler sırasıyla uygulandığında hiçbir dosyaya erişilemiyorsa adınıza açılmış bir dava yok demektir.

Uyap Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır

uyap dosya sorgulama nasıl yapılır ile ilgili diğer konu başlıkları, uyap dosya sorgulama nasıl yapılır, yargıtay dosya sorgulama nasıl yapılır, mahkeme bilgilerini kullanarak dosya sorgulama nasıl yapılır, icra dosya sorgulama nasıl yapılır, şirket icra dosya sorgulama, internet sayfasından dosya sorgulama nasıl yapılır, dava dosya sorgulama nasıl yapılır, ilkay hukuk bürosu avukatları ankara.

Yargıtay Temyiz Dosya Sorgulama

Yargıtay temyiz kararlarını online olarak sorgulama işlemleri günümüzde internetten kolayca yapılabilmektedir. Geliştirilen sistemler sayesinde vatandaşlar internet üzerinden online olarak bu sorgulamayı yapabilmektedir. Yargıtay aracılığı ile verilmiş olan tüm kararlara internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Bunun için e- devlet sistemini kullanabilir ya da Yargıtay’ın resmi internet sitesi aracılığı ile işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Yargıtay Temyiz Dosya Sorgulama hizmetleri sayesinde:

  • Açılmış olan temyiz davalarının sonuçları görüntüleyebilirsiniz.
  • GBT taramaları sebebiyle adınıza adli makamlarca verilmiş olan kararlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
  • Askerlik durumunuz hakkında detaylı bilgileri edinebilirsiniz.

Özellikle GBT hakkında bilgi sahibi olmak bu noktada oldukça önemlidir. Genel Bilgi Toplama sistemi olan GBT İçişleri Bakanlığı ile çalışan sistemleri ifade eder. Bu sistemler Türkiye Cumhuriyeti kapsamında çalışan bir sistemdir. Kişiler hakkında bilgileri yasal düzenlemeler çerçevesinde toplamaktadır.

Yargıtay Kararı ile Dosya Sorgulama

Yargıtay karar sorgulama sistemleri günümüzde Yargıtay’ın resmi internet adresinden ya da e- devlet sistemleri üzerinden yapılabilmektedir. Özellikle Genel Bilgi Toplama sistemi olan GBT aracılığı ile vatandaşlar, tüm bilgilerini online olarak görüntüleme olanağına sahiptir. Bu hizmet için Yargıtay’ın resmi internet sitesine giriş yapmanız yeterlidir. Bu bilgilere ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Temyiz davaları, Yargıtay tarafından görülen davalar olduğu için bu sistemde kolaylıkla görüntülenmektedir. Türk vatandaşı olan ve TC kimlik numarasına sahip olan tüm vatandaşlar e- devlet sistemi üzerinden dosyalarını kolaylıkla sorgulayabilir.

Yargıtay Dosya Sorgulama E- Devlet

Mahkeme dosya sorgulama hizmetleri de online olarak görüntülenebilir. Bu aşamada Yargıtay’ın resmi internet sitesine giriş yapabilirsiniz. Bu sisteme giriş yapabilmek için:

  • Yargıtay’ın resmi internet adresine ya da e-devlet kapısına giriş yaparak bilgileri öğrenebilirsiniz.
  • Giriş yaptıktan sonra dava ve dosya hakkında doğru bilgileri girerek dava bilgilerini sorgulayabilirsiniz.
  • Temyiz incelemeleri ve sonuçları için tüm kararlara bu alandan kolayca ulaşabilirsiniz.

E- devlet sistemini kullanarak Yargıtay sonuçları ve dava bilgilerini görüntüleyecekseniz, bu aşamada e- devlet şifresi ile giriş yapmanız gerekir. E- devlet şifresini herhangi bir PTT şubesinden, 2 TL karşılığında satın alabilirsiniz.

UYAP VATADAŞ PORTALI NEDİR NASIL ÇALIŞIR

UYAP’ta vatandaşların yargıya daha hızlı erişmeleri, yargı hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmaları hedefiyle Vatandaş Bilgi Sistemi geliştirilmiştir. Vatandaşların internet üzerinden e-Devlet şifresi,e-imza, mobil imza ve e-devlet üzerinden dört seçenekle UYAP Vatandaş Portalına bağlanarak; Türkiye genelindeki tüm davalarına ait bilgileri takip edebilmektedirler.

Uyap Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır &#; Resmi İnternet Sitesi

Uyap dosya sorgulama işlemi için öncelikle uyap dosya sorgulama linki olan ( seafoodplus.info )  adresinden Vatandaş Portal giriş sayfasına giriş yapılır. Bu sayfadan kolayca uyap dosya sorgulaması yapılır.

Uyap  Vatandaş Portal&#;a dört farklı şekilde giriş yapılabilir.  1) E-Devlet Şifresi ile giriş  2)Elektroniz İmza ile giriş 3)Mobil İmza ile giriş  4)E-Devlet üzerinden giriş;

YARGITAY  DOSYA SORGULAMA NASIL YAPILIR

Vatandaşlar, kurum ve kuruluşlar ve vekilleri internet sayfamızdan Yargıtay’da bulunan dosyalarının takibini yapabilmektedirler.  Dosyaya ilişkin yerel mahkeme bilgileri (Mahkeme Adı, Esas ve Karar numarası ölçütlerinden en az iki tanesi girilerek) ya da Yargıtay bilgileri (Daire Adı ve Esas Numarası) girilerek yargıtay dosya sorgulaması yapılır. Yargıtay dosya sorgulaması iki şekilde yapılır.

Mahkeme Bilgilerini Kullanarak Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır : Mahkeme bilgilerini kullanarak Yargıtay da var olan dosyanızı görebilmeniz için &#;Mahkeme&#;, &#;Mahkeme Esas No&#;, &#;Mahkeme Karar No&#; alanlarından en az ikisi doldurulmalı ve &#;Bul&#; düğmesine basılmalıdır. &#;Mahkeme&#;  bilgisini seçebilmek için öncelikle dosyanın mahkemesine ait &#;İl&#; ve ardında &#;Mahkeme Türü&#; seçilmelidir (Örnek: Sulh Hukuk Mahkemesi vb&#;). bu işlem sonrasında Mahkeme seçim kutusunun İçeriği dolacaktır.
Daire Bilgilerini Kullanarak Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır: Eğer Dosyanızın bulunduğu Yargıtay dairesi ve Yargıtay esas numarası bilinmiyorsa biliyorsanız &#;Daire Adı&#; kutusundan ilgili Yargıtay dairesi ve esas numarası yıl ile birlikte yazılarak dosya bilgilerine ulaşabilecektir.

İCRA  DOSYA SORGULAMA NASIL YAPILIR

İcra dosya sorgulaması yapılır. İcra ve Davalarınız sonuçlanarak kesinleşmiş ise; Dava dosyanızın bulunduğu Mahkeme/İcra dairesine müracaat ederek, dosya durumunun UYAP üzerinde kapatılmasını talep etmeniz gerekmektedir. İlgili birim tarafından dosyanız işlemden kaldırılarak, UYAP üzerinden dosyanızın kapatılması halinde eş zamanlı olarak E-devlet sistemine dosyanızın kapalı olduğu yansıyacak ve dosyanız e-devlet ve vatandaş portalında görülmeyecektir.

DAVA  DOSYA SORGULAMA NASIL YAPILIR

Uyap Sistemine giriş yapılarak vatadaş portalına girilir. Dava dosya sorgulaması yapmak için uyap vatadaş portalına girilmesi gerekmektedir.  Vatandaş Portal&#;a dört farklı şekilde giriş yapılabilir.  1) E-Devlet Şifresi ile giriş  2)Elektroniz İmza ile giriş 3)Mobil İmza ile giriş  4)E-Devlet üzerinden giriş şeklinde yapılır. Dava sonra taraf olduğunu dava dosyasının dosya numaralarını kontrol ederekve girilerek dava dosya sorgulama yapılır ve  son durumu görülebirlir.

 

Etiketler

avukat, Uyap Dava Dosya Sorgulaması Nasıl Yapılır, uyap sorgulama, Yargıtay Dosya Sorgulama E- Devlet, Yargıtay Kararı ile Dosya Sorgulama, Yargıtay Temyiz Dosya Sorgulama, Yargıtay Uyap Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır

Avukatın gerçeğe aykırı beyanda bulunması

TÜRKİYEBAROLARBİRLİĞİ 

DİSİPLİNKURULU 

Tarih

18Esas

2018/Karar

2019/11

 

* Şikayetlinin, kendi açtığı ve takip ettiği dosya ile ilgili olarak; ‘anılan dosya ile asil veya vekil sıfatı hiçbir ilgim bulunmamaktadır’ demesi, avukatın özen borcuna aykırılık teşkil eder.

(Av. Yas. m. 34, TBB Mes. Kur. m. 3,4

 

Şikâyetli avukat hakkında; Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nün günlü “Olur”u ile; “Davacılar …A.Ş. ve bir kısım şirket hissedarları vekili sıfatıyla, davalı A.Ş. aleyhinde, tarihli genel kurul kararının iptali amacıyla Asliye 6. Ticaret Mahkemesinin / esasına (bozma sonrası yeni esas /) kayden dava açtığı, buna ilişkin belirsiz tarihli dava dilekçesi sunduğu, davanın tarihli duruşmasına vekil sıfatıyla katıldığı, tarihinde de davacılar vekili olarak mazeret dilekçesi gönderdiği, yine davacı vekili olarak vekâletname verdiği, her hangi bir azilname ibraz olunmadığı ya da çekilme isteminde bulunmadığı hâlde, dosyaya ibraz ettiği tarihli dilekçede, bahse konu dosyada asil veya vekil sıfatı bulunmadığını ve kaydının silinmesini istediğini belirtmek suretiyle gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu” iddiasıyla kovuşturma izni verilmesi üzerine başlatılan disiplin kovuşturmasında, eylem sabit görülerek ceza tayin edilmiştir. 

Usulüne uygun tebligata rağmen şikâyetli avukat soruşturma ve kovuşturma aşamasında savunma vermemiştir. 

Disiplin davasına konu eylem nedeniyle yargılandığı ceza mahkemesindeki savunmasında; “Ben dosyanın evveliyatını bilmiyordum bozmadan sonra yeni esas almıştı, beni UYAP’a kaydetmişlerdi, ben de UYAP’ta ismimi görünce mahkemesine ismimin silinmesine ilişkin talepte bulundum, dava dilekçesindeki imza bana ait çıkmadı, … dolayı herhalde dördüncü kez yargılanıyorum hiç ilgim yoktu, Üniversitesinde Medeni Usul ve İcra İflas Kürsüsünde profesör idi, FETÖ’den ihraç edildi, biz de onunla aynı büroda çalışıyorduk, aslında ofis benim adıma olsa da ben onun yanında çalışıyordum, resmiyette avukatlık bürosunun patronu benmişim gibi görünsem de fiilen patron … Beydi, bunu herkes biliyordu, vekâlet adıma çıkmıştır, A.K.’nın vekâlette ismi olmazdı, resmiyette sorumlu benim göründüğümün farkındayım, A. Bey … şirketlerinin yönetimine büroda bulunan üç avukat atamıştı bunlardan biri bendim, ben mahkemesine gidip bu şekilde beyanda bulunduğum için sanık yapıldım, ben başıma bir şey geleceğine ilişkin insani bir refleksle bunu yapmıştım, bu olayla ilgili 9.Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandık, imza benim çıkmadığı için beraat ettik. Bu dosyada dava dilekçesindeki imza bana ait çıkmamıştı, … dolayı birçok borç ödedim, hala hukuk ve iş mahkemelerinde devam eden davalarım var, bana o tarihlerde yurt dışı yasağı konmuştu, UYAP’ta adımı görünce başıma bir iş gelecek A. Bey hakkımda yine dava açmış diyerek beyanda bulundum, kastım yoktur, mahkemeyi yanıltma kastım yoktur, mütalaaya iştirak etmiyorum beraatimi talep ediyorum. Suçsuzum.” demiştir. 

İncelenen dosya kapsamında; Baro Yönetim Kurulu’nun günlü toplantısında şikâyetli avukat hakkında disiplin kovuşturması açılmasına karar verildiği, 

Şikâyetli avukatın disiplin kovuşturmasına konu eylemi nedeniyle 4. Ağır Ceza Mahkemesinin / esasına kayden “Görevi Kötüye Kullanmak” suçundan cezalandırılması istemiyle açılan kamu davasında Mahkemenin gün ve /66 sayılı ilamı ile sanık Şikâyetli avukatın, eylemine uyan TCK’nın /2, 62/seafoodplus.infoeri uyarınca neticeten 5 Ay Hapis Cezası ile Cezalandırılmasına, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildiği, kararın itirazın reddi ile günü kesinleştiği, 

Mahkemenin, “Sanık Avukat hakkında tarihinde 6. Asliye Ticaret Mahkemesince, / esas sayılı dosya sebebiyle suç duyurusunda bulunulmuştur. Suç duyurusunun sebebi olarak, kendi adına asaleten ve diğerleri adına vekâleten açmış olduğu genel kurul kararının iptali istemli dava dosyasından kaydının silinmesi talepli tarihli UYAP vasıtasıyla göndermiş olduğu dilekçesi gösterilmiş olup, dilekçesinde ‘anılan dosya ile asil veya vekil sıfatı hiçbir ilgim bulunmamaktadır’ şeklinde beyanda bulunmuştur. Dosya içeriğinde avukat olan sanığın vekâletini sunmuş olduğu, dava dilekçesinde adının ve imzasının bulunduğu, maliye veznesine onun ismiyle harç yatırıldığı, tarihli ilk duruşmaya davacı vekili sıfatıyla katılmış olduğu ve tarihli duruşmaya mesleki mazereti sebebiyle katılamayacağına dair mazeret dilekçesi göndermiş olduğu görülmektedir. Sanık Cumhuriyet Savcılığında tarihinde vermiş olduğu ifadesinde; 9. Ağır Ceza Mahkemesinde 6. Asliye Ticaret mahkemesinin / esas sayılı dosyasından dava dilekçesinin kaybolması sebebiyle yargılanması üzerine imza incelemesi yapıldığını ve dava dilekçesindeki imzanın kendisine ait olmadığının tespitiyle beraat ettiği savunmasında bulunmuştur. Mahkememiz dosyası kapsamında tarihinde yapılan sorgu ve savunmasında imzanın kendisine ait olmadığı savunmasını tekrar ederek başına bir şey geleceğine ilişkin insani refleksle 6. Ticaret Mahkemesine suç ihbarına konu dilekçeyi vermiş olduğunu beyan etmiştir. 

Her ne kadar 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nce aldırılan bilirkişi raporunda dava dilekçesinin incelenmesinde imzanın sanığa ait olmadığı yönünde tespit yapılmış olsa da, fotokopi evrak üzerinden yapılan imza incelemesinin güvenilirliği üzerinde şüphe olmakla, doğruluğu kabul edilse dahi sanığın duruşmaya iştiraki, ayrıca mesleki mazeret dilekçesinin de varlığı ve gerçekliği karşısında, sanığın mahkememizdeki savunmasında başına bir şey geleceğinden bahisle söz konusu talepte bulunmuş olması yönündeki tevil yollu ikrarından dolayı suçlamadan kaçmaya yönelik olduğu düşünülen diğer savunmalarına itibar edilmemiştir. 

Sanığın duruşmaya iştirak etmiş olduğu açık olup, sanığın herhangi bir azilname ibraz etmeksizin veya çekilme isteminde bulunmaksızın dosya ile asil veya vekil sıfatı hiçbir ilgim bulunmamaktadır şeklinde kaydının dava dosyasından silinmesini talep etmekle gerçeğe aykırı beyanda bulunarak görevinin gereklerine dolayısıyla Avukatlık Kanunu’nun maddesine aykırı hareket etmiş olduğunun kabulüyle mahkûmiyetine ve şartları oluştuğundan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vermek gerekmiştir.” gerekçesiyle karar verdiği, 

4. Ağır Ceza Mahkemesinin / esas sayılı dosyasının örneğinin münderecatta yer aldığı, 

Baro Disiplin Kurulu’nun; “Şikâyetli Avukatın görevi kötüye kullanma suçu sabit görülmekle, 5 Ay hapis cezası ile cezalandırıldığı, 53/a-c-d-e bentleri gereği tedbir kararı uygulanmasına karar verildiği, CMK’nın /5. madde uyarınca HAGB’ye karar verildiği, kararın tarihinde kesinleştiği anlaşılmıştır. 

Ceza dosyasının ve Asliye Ticaret Mahkemesinin dosya kapsamında yapılan inceleme sonucunda, şikâyetli Avukatın ceza dosyasında Asliye Ticaret Mahkemesindeki vekil olup dava açtığı, duruşmasına mazeret dilekçesi gönderdiği halde, UYAP’tan dosya ve kişilerle bir ilgisi olmadığına dair beyanın olduğu; bu beyanın Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları’nın 4, 5. maddeleri ile Avukatlık Kanunu’nun 34, maddelerine aykırı olduğu anlaşılmakla, sicil durumu da gözetilerek” gerekçesiyle şikâyetli avukat hakkında ceza tayin ettiği, 

Şikâyetli avukatın disiplin sicil özetinde ceza olmadığı, 

Şikâyetlinin kayıt tarihli itiraz dilekçesinde özetle; ceza mahkemesindeki savunmalarını tekrarla, HAGB kararına dayanılarak hakkında disiplin cezası verilmesinin haksız ve ağır olduğunu, mahkemeye verdiği dilekçenin aslında istifa iradesi olduğunu, bu dilekçe ile kamu zararının oluşmadığını, FETÖ üyesi A.K. tarafından kandırıldığını ve mağdur edildiğini, kumpas kurbanın olduğunu belirterek mezkûr kararın kaldırılmasını talep ettiği, 

Usulüne uygun tebligata rağmen itiraza cevap verilmediği görülmüştür. 

Şikâyetli avukat 6. Asliye Ticaret Mahkemesinin / esas sayılı dosyasında dava açmış, davayı takip etmiştir. 

Şikâyetli avukat tarihli dilekçesi ile takip ettiği dosyada asıl veya vekil sıfatı bulunmaması nedeni ile UYAP sisteminden kaydının silinmesini istemiştir. 

Şikâyetli avukatın bu eylemi Avukatlık Kanunu’nun maddesine ve Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları’na aykırılık teşkil etmektedir. Şöyle ki; kendi açtığı ve takip ettiği dosya ile ilgili olarak; ‘anılan dosya ile asil veya vekil sıfatı hiçbir ilgim bulunmamaktadır’ dememelidir. 6. Asliye Ticaret Mahkemesindeki davayı kendisi açmıştır. Şikâyetli avukat, bu dosyada asıl olmadığını bilmek ve vekil olduğunu bilmemek durumunda olamaz. 

Avukatlar üstlendikleri görevleri, avukatlık görevinin yüklediği kutsallığa yakışır biçimde yapmalıdırlar. Bir avukatın açtığı dava için ‘anılan dosya ile asil veya vekil sıfatı hiçbir ilgim bulunmamaktadır’ demesi mümkün değildir. Bu, avukatın özen borcuna da aykırılık teşkil eder. 

Şikâyetli avukat vekillikten çekilmek istemesi halinde Avukatlık Kanunu’nun maddedeki yöntemi kullanabilir. “Belli bir işi takipten veya savunmadan isteği ile çekilen avukatın o işe ait vekâlet görevi, durumu müvekkiline tebliğinden itibaren on beş gün süre ile devam eder. Şu kadar ki, adli müzaheret bürosu yahut baro başkanı tarafından tayin edilen avukat, kaçınılmaz bir sebep veya haklı bir özrü olmadıkça, görevi yerine getirmekten çekinemez. Kaçınılmaz sebebin veya haklı özrünün takdiri avukatı tayin eden makama aittir.” Şikâyetli avukatın bu kuralı da yerine getirmediği görülmektedir. 

Şikâyetli avukat hakkında 4. Ağır Ceza Mahkemesinin / esas ve /66 karar sayılı dosyasındaki yargılama olmadan da tarihli dilekçesi kapsamındaki eylemi başlı başına Avukatlık Kanunu’na ve Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları’na aykırılık teşkil ettiğinden, şikâyetli avukatın itirazının reddi ile Baro Disiplin Kurulu kararının onanmasına karar vermek gerekmiştir. 

Gereği düşünüldü: 

 1-Şikâyetli avukatın itirazının reddine, Barosu Disiplin Kurulu’nun Şikâyetlinin “Uyarma Cezası ile Cezalandırılmasına” ilişkin gün ve / Esas, / Karar sayılı kararının ONANMASINA,           

 2-Kurulumuz kararının tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemesinde dava yolu açık olmak üzere, 

Katılanların oybirliği ile karar verildi.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir