yapılandırma bozulursa / Kyk Borç Yapılandırma Bozulursa Ne Olur? - Güncel Oku

Yapılandırma Bozulursa

yapılandırma bozulursa

Kyk Borç Yapılandırma Bozulursa Ne Olur?

Kyk Borç Yapılandırma Bozulursa Ne Olur?

KYK borç yapılandırmaları belirlenen taksit sürecinde gerekli tutarın ödenmemesi durumunda en geç son taksiti izleyen ay sonuna kadar ödenmesi istenir ve geç ödenen süre içinde gecikme zammı oranında belli bir zam tahsis edilir. Ayrıca yapılandırma sürecinde kalan birden fazla taksitin süresinde ödenmemesi ya da eksik ödenmesi halinde kanun hükümlerinden yararlanma hakkı da kaybedilmektedir. Bu sebepten dolayı taksitlerin eksik ödenmesi ya da geç ödenmesi durumunda belli zamlar ve bu haklardan men edilme cezaları bulunmaktadır.

Kyk Borç Yapilandirma Başvurusu Nasıl Yapılır? >

Kyk Borç Yapılandırma Avantajları Nelerdir? Kyk Borç Yapılandırma Bozulursa Ne Olur?Kyk Borç Yapilandirma Başvurusu Nasıl Yapılır?Kyk Borç Yapilandirma İnternetten Nasıl Yapılır?

Kyk Borç Yapılandırma Nedir?

KYK borçları öğrencilere üniversite öğrenimi boyunca geri ödemeli bir kredi olarak verilen ve her ay düzenli bir şekilde yatırılan burslardır. Fakat genelde pek çok öğrenci eğitim hayatı sonrasında KYK borçlarını ödemek konusunda güçlük çektiğinden dolayı KYK borç yapılandırmalarına başvurur. Kyk borç yapılandırma avantajları nelerdir, KYK borç yapılandırma bozulursa ne olur, yapılandırma başvurusu nasıl yapılır, yapılandırma internetten nasıl yapılır konularını sizler için araştırdık.

KYK bursları öğrencilere üniversite hayatı boyunca gerekli harcamalarını belli bir miktar giderilmesi adına geri ödemeli olarak verdiği bir ödenek olarak nitelendirilebilir. Üniversite hayatı boyunca düzenli olarak belli miktarda verilen bu burslar daha sonrasında üniversite hayatı bittiği zaman geri ödeme sürecini girmektedir. Özellikle bu ödeme dönemlerinde zorluk yaşayan pek çok öğrenci için Haziran aylarında resmi gazetede yayınlanan KYK borç yapılandırma hakkı tanınmıştır. Daha birçok borç yapılandırma işlemini içeren bu kararla birlikte 30 Nisan 2021’den itibaren ki borçlar bu kapsama alınacak. Bu yapılandırma işlemleri borçların ödenme sürecinde insanlara çok daha büyük bir kolaylık sağlayarak yapılandırma için başvurduğunuz gerekli yerlerden bu yapılandırma işlemlerine başlayarak borçların daha kolay bir şekilde ödenebilmesini sağlayacak. Bu yapılandırma sürecinden faydalanan kişiler de ödemelerini taksitli bir şekilde 6, 9, 12 ve 18 aylık taksitlerle kararlaştırılan bir ödeme planı şeklinde ödeme sürecini başlayacaktır.

Kyk Borç Yapılandırma Avantajları Nelerdir?

KYK borçları yapılandırma işlemlerinin en büyük avantajı aslında KYK borcu bulunan kişiye tanınan taksitlendirme fırsatıdır. Belirlenen taksitler doğrultusunda borçlar belli miktarlarda bölünerek belirlenen süre içerisinde ödeme kolaylığı tanınmaktadır. Bu noktada öğrenim süresinin tamamını  ya da bir döneminde öğrenim kredisi kullanan öğrencilerin borçları toplam kredi tutarı yurtiçi fiyat endeksindeki artışlar dikkate alınarak öğrenci için belli bir taksitlendirme belirleniyor. Bu şekilde öğrenci mezun olduktan 2 yıl sonraki tarihte ilk ayı için ödemeler başlıyor. Ayrıca üniversite hayatından sonra işsizlik süreci bulunan, lisans veya doktora eğitimine devam eden ya da askerlik durumu bulunan başvurularda dikkate alınıyor. Eğer bu yapılandırma süreci boyunca ilk taksitte borçlar peşin olarak ödenirse ana paraya eklenen enflasyon miktarı da %10 civarlarında kalıyor. Bu şekilde taksitlendirme sürecinde borçların bitimi ne kadar çabuk olursa enflasyon miktarda bu kadar düşüşe geçiyor.

Kyk Borç Yapılandırma Bozulursa Ne Olur?

KYK borç yapılandırmaları belirlenen taksit sürecinde gerekli tutarın ödenmemesi durumunda en geç son taksiti izleyen ay sonuna kadar ödenmesi istenir ve geç ödenen süre içinde gecikme zammı oranında belli bir zam tahsis edilir. Ayrıca yapılandırma sürecinde kalan birden fazla taksitin süresinde ödenmemesi ya da eksik ödenmesi halinde kanun hükümlerinden yararlanma hakkı da kaybedilmektedir. Bu sebepten dolayı taksitlerin eksik ödenmesi ya da geç ödenmesi durumunda belli zamlar ve bu haklardan men edilme cezaları bulunmaktadır.

Kyk Borç Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?

KYK borç yapılandırma işlemleri genel olarak internet üzerinden Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın  ivgb.gib.gov.tr adresinden kolay bir şekilde yapılabildiği için e-devlet bilgilerinizle internet sitesi üzerinden borç yapılandırma başvurularını halledebilirsiniz. Fakat öncelikle bazı şartlar doğrultusunda yapılandırma kanunu kapsamında bu borçların 2021 yılı Nisan ayı ve öncesi dönemlere ait olduğunu kesinleştirmek gerekiyor. İnternet sitesi üzerinden yapılabilen bu başvurular şahsın isteği doğrultusunda bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Merkezleri’nden de yapılabilecek.

Kyk Borç Yapılandırma İnternet Nasıl Yapılır?

KYK borç yapılandırmaları internet üzerinden kolay bir şekilde başvurularak yapılabilen ve bu şekilde yapılan taksitlendirmeler ile çok daha kolay bir ödeme sürecini içeren bir işlemdir. Bunun için yapmanız gereken Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesine girerek ivd.gib.gov.tr veya e-devlet üzerinden vergi borcu yapılandırma başvurularını gerçekleştirebilirsiniz. Bu noktada öncelikle Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın interaktif vergi dairesine giriş yaparak işlemlerinize başlamalısınız. Daha sonra e-devlet bilgilerinizle birlikte giriş yapacağınız bu siteden gerekli talimatlarla ilerleyerek kısa bir süre içerisinde bu taksitlendirme işlemlerine başvuruda bulunabilirsiniz.

Yorumlar


  • Yapılandırma kapsamının bozulmaması için ilk iki taksit mutlaka süresinde ödenmelidir. (7326 S.K., Md. 9)

  • Taksitlerin ilk ikisinin süresinde ve tam ödenmesi koşuluyla, kalan taksitlerin, bir takvim yılında iki veya daha az taksit olmak üzere, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti (peşin ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde ilk taksiti) izleyen ayın sonuna kadar, gecikme zammı ile birlikte ödenmesi halinde yapılandırma bozulmayacaktır. (7326 S.K., Md. 9)

  • Matrah ve vergi artırımlarına ilişkin taksitin aksatılması halinde, matrah artırımının sağladığı avantajlardan yararlanılamayacağı gibi, matrah artırımından kaynaklanan borçlar gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir. Matrah ve vergi artırımı sonucunda tahakkuk eden vergilerin tamamının ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi durumunda ödenecek vergilerden %10 indirim yapılacaktır. (7326 S.K., Md. 5)

  • Yapılandırılan borçların tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde (birden fazla taksit seçilmiş olsa bile) gecikme zammı veya gecikme faizi yerine hesaplanan Yİ-ÜFE tutarı üzerinden %90 indirim yapılacak olup, ayrıca katsayı hesaplanmayacaktır. Bunun yanında, Trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının peşin ödenmesi halinde %25 indirim yapılacaktır. (Tebliğ, II/C-2.a)

  • Taksitli ödeme seçeneği tercih edilmesi halinde ise  ilk taksitin süresinde ödenmesi şartıyla, ikinci taksit ödeme süresi içinde geri kalan taksitlerin tamamının ödenmesi halinde; Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %50 indirim yapılacaktır. Trafik para cezaları ve diğer idari para cezaları asıllarında %12,5 indirim yapılacaktır. (Tebliğ, II/C-2.a)

  • Peşin ödeme seçeneğinin seçilmesine rağmen, borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde, 01.11.2021 tarihine kadar, ödenmemesi durumunda, ödemenin yapılması gereken ilk taksit ödeme süresini takip eden ayın sonuna kadar (Kasım ayı) gecikme zammıyla birlikte ödenmesi halinde kanun hükümlerinden yararlanılacaktır. Ancak bu halde peşin ödeme için uygulanan Yİ-ÜFE indirimi %90 değil, %50 olarak uygulanacaktır.(Tebliğ, II/C-2.a)

  • Cumhurbaşkanı kararına göre başvuru ve ilk taksit ödemelerine yönelik sürenin uzatılması talebi sadece bazı başvuru ve ilk taksit ödemelerinde geçerlidir, devam eden diğer taksit sürelerinde bir değişiklik yapılmamıştır.(26.08.2021 tarih 4420 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile)

  • Cumhurbaşkanı Kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığına, Ticaret Bakanlığına, il özel idarelerine, belediyelere ve YİKOB’lara bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksit ödeme süresi  31.10.2021 tarihine kadar uzatılmıştır. (26.08.2021 tarih 4420 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile)

  • Cumhurbaşkanı Kararı ile Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ise ilk taksiti 30.11.2021 tarihine kadar uzatılmıştır, diğer taksitler ise bu tarihleri takip eden ikişer aylık dönemler halinde ödenecektir. (26.08.2021 tarih 4420 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile)

  • İade alacağı bulunan mükellefler; mahsuben iade için gerekli tüm belgelerin vergi dairesine ibraz edilmiş olması halinde yapılandırdıkları vergi borçlarını mahsuben ödeyebileceklerdir.(7326 S.K., Md. 9, Tebliğ, II/C-4)

  • 7326 Sayılı Kanunun 2, 3 ve 4’üncü maddeleri kapsamında, Motorlu Taşıtlarla ilgili olarak yapılandırılan borcun en az %10’unun ödenmesi halinde ve kanun hükümleri ihlal edilmemek şartıyla taksit ödeme süresi sonuna kadar fenni muayene yapılmasına ve uçuşa elverişli belgesi verilmesine imkanı sağlanacaktır. Bunun yanında, Kanunun aynı maddelerinde yer alan düzenlemelere göre; yapılandırılmış borcu olan motorlu taşıtların satış ve devir işlemlerinde, yapılandırılmış borcun tamamının ödenmiş olması şartı aranmaktadır. (Tebliğ, II/D-8.b)

  • Uygulanan hacizler, Kanun kapsamında yapılan ödemeler nispetinde kaldırılabilecektir.(7326 S.K., Md. 9)

  • Taksit ödeme süresinin son günü resmi tatile rastlaması halinde süre tatili izleyen ilk iş günü mesai saati sonunda biter.(Tebliğ, II/C.1)

  • Yapılandırılan borçlar;  PTT şubelerinden, vergi dairlerinden, anlaşmalı bankalardan ödenebilecektir.

YAPILANDIRMA TÜRÜ

İLK TAKSİT

İKİNCİ TAKSİT

Kesinleşmiş Vergi Borçları (7326 S.K., Md. 2)

01.11.2021

30.11.2021

Kesinleşmemiş Veya Dava Safhasındaki Borçlar (7326 S.K., Md. 3)

 

01.11.2021

 

30.11.2021

İnceleme ve Tarhiyat Safhasında Bulunan İşlemlerden Doğan Borçlar ve VUK'nun 371. Maddesi Kapsamında Pişmanlıkla Veya Kendiliğinden Verilen Beyannameler Üzerine Tahakkuk Eden Vergiler (7326 S.K., Md. 4)

 

01.11.2021

 

30.11.2021

Matrah Artırımları (7326 S.K., Md. 5)

01.11.2021

30.11.2021

Kayıtlarda Yer Aldığı Hâlde İşletmede Mevcut Olmayan Emtia, Makine, Teçhizat Ve Demirbaşlardan Faturası Düzenlenenlerin Ödenmesi (7326 S.K., Md. 6)

26.09.2021

26.10.2021

26.11.2021

Kesinleşmiş SGK Borçları (7326 S.K., Md. 7)

30.11.2021

31.12.2021

Kesinleşmemiş İdari Para Cezaları İle SGK Ön Değerlendirme, Araştırma Veya Tespit Aşamasında Olan Eksik İşçilik Prim Tutarları (7326 S.K., Md. 8)

30.11.2021

31.12.2021

Bazı

Sosyal Güvenlik Kurumu Alacakları ile Türkiye Odalar ve

Borsalar Birliği İle Odalar ve Borsalar Kanunu

Hükümlerine Göre Aidat Ve Diğer Alacaklar (7326 S.K., Md. 10)

30.11.2021

31.12.2021

3568 Sayılı Kanun

Kapsamında SMMM ve YMM Aidat Alacakları, Esnaf Ve

Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununa Göre Aidat Alacakları ile Avukatlık

Kanununa Göre Stajyer Avukatların Baro Kesenekleri

İle Staj Kredi Alacakları (7326 S.K., Md.10)

01.11.2021

30.11.2021

 


© 2023 KPMG Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş., şirket üyelerinin sorumluluğu sundukları garantiyle sınırlı özel bir İngiliz şirketi olan KPMG International Limited ile ilişkili bağımsız şirketlerden oluşan KPMG küresel organizasyonuna üye bir Türk şirketidir. Tüm hakları saklıdır.
powered by codevist

Bunlara Dikkat Edin – Yapılandırma Bozulmasın !

7256 sayılı Kanun kapsamındaki borç yapılandırması için başvuru süresi, bir aylık uzatmayla birlikte 1 Şubat 2021 tarihinde sona erdi.

Taksitle ödeme yolunu seçenlerin, artık bundan sonra yapılandırmanın bozulmaması için taksitleri düzenli ödemeleri gerekiyor.

Taksitleri Ödeme Süresi – Son Ödeme Tarihleri

Hazine ve Maliye Bakanlığı (vergi daireleri) tarafından takip ve tahsili yapılan vergi borcu ve diğer borçlarını yapılandıranların ilk taksiti 1 Mart 2021 Pazartesi günü sonuna kadar, SGK’ya olan prim ve diğer borçlarını yapılandıranların ise ilk taksitlerini 31 Mart 2021 Çarşamba günü sonuna kadar ödemeleri gerekiyor.

Zaten yapılandırma kapsamında borcunu taksitlendirenlere verilmiş olan ödeme planlarında taksitlerin son ödeme tarihleri bellidir. Ancak yapılandırma ve ilk taksit ödeme süreleri 30 Ocak 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından bir ay uzatıldığından, buna bağlı olarak ilk taksitlerin ödeme süreleri de bir ay sonrasına uzadığından, borcunu bu tarihten önce yapılandırmış ve ödeme planı almış olanların ödeme planlarındaki tarihler yukarıda belirtilen tarihlerden bir ay öncesine aittir. (Bkz. Yapılandırma Başvuru ve Taksit Ödeme Süreleri Uzatıldı)

Ödenecek taksitlerin ödeme süresinin son gününün resmî tatile rastlaması hâlinde süre, son süresi tatili izleyen ilk iş günü mesai saati sonunda bitecek.

Yapılandırmanın Bozulacağı Haller

– İlk taksitin süresinde ve tam olarak ödememesi,

– İlk iki taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle birlikte bir takvim yılında 2’den fazla taksitin ödememesi,

– İlk iki taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle birlikte bir takvim yılında en fazla iki taksit ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının yapılandırmanın son taksitini takip eden ay sonuna kadar gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödememesi,

halinde yapılandırma bozulacak ve yapılandırma hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecek.

Ödenecek taksit tutarının % 10’unu aşmamak şartıyla 10 Türk lirasına (bu tutar dâhil) kadar yapılmış eksik ödemelerde şartlar ihlal edilmiş sayılmayacak, dolayısıyla yapılandırma bozulmayacak.

İlk İki Taksite Dikkat !

Yukarıda yer alan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere normalde bir takvim yılında iki taksitten fazla taksitin süresinde ödenmemesi halinde yapılandırma bozulacak olmakla birlikte, ilk iki taksitin süresinde ve tam olarak ödenmemesi halinde de yapılandırma bozulacak. Dolayısıyla ilk iki taksitin süresinde ödenmesi çok önemli olup, örneğin; üçüncü taksitin ödeme süresi aksatılsa bile yapılandırma bozulmayacakken, birinci veya ikinci taksitin süresinde ödenmemesi yapılandırma bozulacak. İlk iki taksitin ödeme süresi yukarıda açıklanmıştır.

Yapılandırma Bozulursa Ne Olur ?

Taksitlerin süresinde ve tam olarak ödenmemesi nedeniyle yapılandırma bozulursa, ödenmiş taksitlerin anaparaya ait kısmı borcun anaparasından düşülür, kalan borca normal faiz uygulanır ve borç yeniden hesaplanır.

Eğer borca ait icra takip – haciz ve satış işlemleri borç yapılandırıldığı için durdurulmuşsa, yapılandırmanın bozulmasıyla birlikte icra takip – haciz ve satış işlemleri kaldığı yerden devam ettirilir. Borçla ilgili başlatılmış herhangi bir icra takibi yoksa, yapılandırmanın bozulmasıyla birlikte icra takibi başlatılabilir.

Borçlarını yapılandırdığı için genel sağlık sigortası kapsamında sağlık yardımı alma hakkı elde edenler, sonraki primlerini düzenli ödeseler bile yapılandırmanın bozulmasıyla birlikte yapılandırma kapsamına giren borcun tamamını ödemedikçe sağlık yardımı alamazlar. (60/g ve Bağ-Kur kapsamındakiler yıl sonuna kadar tanınan hak istisna. (Bkz. Borçlu Bağ-Kur ve 60/g Sigortalılarına Sağlıktan Yararlanma Hakkı Tekrar Tanındı)

GSS Borçları İçin Başvuru Süresi Henüz Sona Ermedi

60/g kapsamında genel sağlık sigortası borcu olanlar borcu sildirme imkanından yararlanmak için 31 Mart 2021 günü mesai bitimine kadar gelir testine başvurabilecek, borçlarını Nisan ayı sonuna kadar ödeyenlerden de sadece borç anaparası alınacak, faizler silinecek. (Bkz. Yapılandırma Kanunu Çıktı – GSS Borçları Ne Olacak – Silinecek mi ?) (isvesosyalguvenlik.com)

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir