empirizm kurucusu / Untitled Document

Empirizm Kurucusu

empirizm kurucusu

Son Güncellenme:

Rasyonalizm, bir diğer adıyla Akılcılık, Empirizm ile taban tabana zıt olan bir felsefi disiplindir. Sokrates ve Platon'un savunduğu rasyonalizme göre, insan doğduğunda dünya ve var oluş ile ilgili tüm bilgilere sahiptir. Bunları önce hatırlaması sonra uygulaması gerekmektedir. Sokrates bunu kanıtlamak için soru - cevap yöntemini kullanmış, kişileri konuşturarak hakiki bilgiye ulaşılabileceğini göstermiştir.

Empirizm Nedir?

Emprizm, tüme varım yöntemini kullanarak gerçeğe ve doğruya ulaşılabileceğini savunan bir felsefe akımı olarak tanımlanmaktadır. Empirist filozoflar eldeki mevcut verileri ve kavramları birleştirerek sonuca ulaşılabileceğini savunmuştur. Rasyonalist düşünürler ise göz ve kulak gibi duyu organlarımızın yanıltıcı olduğunu iddia etmiştir.

Felsefede Empirizm Temsilcileri Kimlerdir?

1- John Locke:

İngiliz filozof, 1632 yılında Wrington şehrinde doğdu. Hayatı boyunca empirizm felsefesini savunan John Locke, eğitim ve siyaset felsefesiyle de ilgilendi.

En önemli eserleri: Yönetim Üzerine İki İnceleme, Kelimelerin Suistimal Edilmesi, Eğitim Üzerine Birtakım Düşünceler, İnsan Anlığı Üzerine Bir Deneme

2- Herbert Spencer:

Mantıkçı emprizmin savunucularından biri olan Herbert Spencer, 27 Nisan 1820 tarihinde İngiltere'de doğdu. Dünya genelinde en çok okunan kitapları şunlardır: Özgürlük, Adalet ve Sosyal Evrim, Zihin Ahlak ve Beden Eğitimi.

3- David Hume:

Din felsefesi ile ilgilenen David Hume, var oluş gizeminin ancak deneyim yoluyla çözülebileceğini iddia etmiştir. Türkçeye çevrilmiş olan bazı eserleri: İnsan Anlayışı ile İlgili Bir Soruşturma ve İntihar.

Diğer Haberler

Ampirizm nedir? Empirizm nedir? Deneycilik nedir?

1. Ampirizm, (empirizm): Türkçesi Deneycilik anlamına gelen bilginin yalnızca deneyle bulunabileceğini savunan felsefe akımıdır.

Deneycilik akımına göre, doğuşta bomboş (tabula rasa) olan insan zihninde doğuştan bilgi yoktur; bilgi sonradan duyumlar sayesinde ve deneyimle kazanılır. Deneycilik akılcılık akımının tersine görüşlere sahiptir.

İlk kez antik çağ filozofu Epikür’ün görüşlerinde Ampirik fikiler dikkat çeker. Ancak bu felsefi akımın kurucusu John Locke kabul edilir. En önemli temsilcisi ise David Hume’dur.


2. Empirizm, Deneycilik, veya Ampirizm: Bilginin duyumlar sayesinde ve deneyimle kazanılabileceğini öne süren görüştür. Deneyci görüşe göre insan zihninde doğuştan bir bilgi yoktur. İnsan zihni, bu nedenle boş bir levha (tabula rasa) gibidir.

Deneycilik akılcılığın karşıtıdır. Akılcılığa karşıt olarak deneycilik, duyum ve deneyimle temellenen bilgileri bilgi olarak kabul etmektedir yalnızca. İnsan bilgisinin tek kaynağı deneyim ya da duyumdur buna göre. Bilginin kaynağında aklı gören rasyonalizm geleneğine karşıt olarak deneycilik her tür bilginin sonradan deneyimle, duyumlarla elde edildiğini ileri süren bir felsefi temele sahiptir.

Empirizm/Deneycilik; bilgilerimizin duyu ve algıdan geldiğini, deneyden türediğini ve aklımızda doğuştan olan hiçbir bilgi, düşünce ve ilke bulunmadığını ileri süren bilgi öğretisidir. Kısaca; "Bilginin kaynağı nedir?" so­rusunu "Deneyimdir" diye yanıtlayan öğretidir. Empirizm, rasyonalizmin karşıtıdır. İnsan zihninde doğuştan gelen hiçbir düşüncenin, hiçbir ilkenin bulunma­dığını savunur. Başka bir deyişle düşünmenin yasaları da denilen özdeşlik, çelişmezlik, yeterli neden, üçüncü halin olanaksızlığı ilkelerinin; matematikteki kavramların, aksiyomların, tanrı fikrinin vb. aklımızda doğuştan bulunmadığını ileri sürer.

Empirizmin en yalın biçimini İlk Çağ ahlakçılarından Epikuros (M.Ö. 341-270)'ta görmekteyiz. Ona göre bü­tün bilgilerin ilk kaynağı duyudur. Duyulardan kuşku duymak gereksizdir. "Mühür, bal mumuna nasıl tıpatıp kendi izini bırakırsa eşya da bizde belli izler bırakır." Epikuros'a göre yanılgı duyulardan değil, aklın ekledi­ği yargılardan gelir. Orta Çağda skolastik düşünüşün egemen olması nedeniyle empirizm bir sistem olarak varlığını sürdürememiş­tir. Empirizmi John Locke kurmuş, David Hume da bu öğretinin önde gelen temsilcilerinden biri olmuştur.

Etiketler : Ampirizm, Deneycilik, deneycilik felsefesi, empirim felsefesi, Empirizm, Felsefe, felsefe akımları, felsefede Ampirizm,
kaynağı değiştir]

Kurucuları David Hardey ve Joseph Priestley olan deneyci akım.

Duyumculuk, Pozitivizm, Pragmatizm ve Deneycilik ilişkileri/ayrımları[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir